Шапките на папа Бенедикт XVI

Светият отец има завидна колекция от митри до бейзболни капели

Шапките на папа Бенедикт XVI | StandartNews.com

Макар и най-висшето духовно лице в католицизма, папа Бенедикт XVI понякога се поддава на изкушенията на съвременната поп култура и по-специално на модата. Шапките са голямата слабост на Светия отец в оставка. Колекцията му може и да не е като тази на предприемача Дитер Филипи, генерален директор на телекомуникационна компания, който пази повече от 500 шапки на духовни лица, но все пак доста фешън маниаци биха завидели на главата на Римокатолическата църква.

От впечатляващи митри, символизиращи властта, до причудливи сомбреро, папата поддържа дълга традиция в това да се гизди с шапки, достойни за високопоставения му пост, който той скоро ще напусне. Някои аксесоари се извисяват над белия му перчем, други обвиват главата му - като специалните пилеолус, но всички имат за цел да покажат статута му. Дори като архиепископ Джоузеф Ратцингер демонстрира ценителско отношение към шапките, а когато бе избран за папа, той имаше шанса да развие афинитета си към митрите. Страстта му към този вид духовни капели е толкова силна, че той окончателно сложи край на живота на папската тиара. Самата тя излиза от употреба през 60-те години на миналия век, но Бенедикт XVI изважда символа от папския герб.

Митрите му са наистина забележителни. Винаги са богато украсени - с бродерии или скъпоценни камъни. Върху тях са изобразени често християнски символи, но не липсват и цели икони или сцени от живота на отците. Колекцията му от сомбреро също е впечатляваща. Особено зрелищни са богато украсените. В страните, които е посещавал, овикновено знаят за това естетско хоби и често му подаряват уникати. Снимката му с шапката на италианските военни берсалиери, която си сложи по време на аудиенция във Ватикана през 2010-а, обиколи световната преса. Същото се случи и когато си нахлузи кепето на Испанската гражданска гвардия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай