САЩ обвини Русия, че дава трибуна за пропаганда на Сноудън

САЩ обвини Русия, че дава трибуна за пропаганда на Сноудън | StandartNews.com

Вашингтон. Съединените щати обвиниха Русия, че дава на Едуард Сноудън трибуна за пропаганда. Американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин проведоха телефонен разговор по казуса „Сноудън", който от дни е в транзитната зона на летище Шереметиево. Той пристигна там от Хонгконг и чака отговори от редица държави, дали ще му дадат убежище.

Белият дом потвърди за разговора, но отказа подробности за съществото му. „Предоставянето на трибуна за пропаганда на Сноудън е в противоречие с предишните изявления на Русия, че са неутрални по случая", каза говорителят на Белия дом Дей Кърни. „Несъвместимо е и с руските уверения, че нямат желание Сноудън да продължи да накърнява американските интереси", допълни той по повод официалната позиция на Кремъл, че Сноудън може да остане в Русия, ако престане да издава данни за американската програма за подслушване и проследяване.

Едуард Сноудън прати запитвания за убежище до 21 държави, повечето от които го отхвърлиха. Някои като Боливия, Никарагуа и Венецуела дадоха сигнал, че биха могли да го приемат. Малко вероятно е обаче Сноудън да може да напусне транзитната зона без документи за бежанец, валиден паспорт или руска виза. А той няма нито един от тези документи. Заедно с това е много възможно някои европейски държави да затворят въздушното си пространство за всеки самолет, за който заподозрат, че вози бежанец, коментира Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай