САЩ няма да спира финансовата помощ за Египет

САЩ няма да спира финансовата помощ за Египет | StandartNews.com

Вашингтон. Администрацията на САЩ за момента няма да спира помощта си за Египет след свалянето на Мохамед Морси от президентския пост. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че прекратяването на подпомагането в момента не работи за американския интерес, предаде БНР.

Изявлението на Карни постави край на спекулациите, тиражирани от членове на конгреса, които се бяха обявили за спирането на възлизащата на 1,5 милиарда годишна помощ за Египет.

Карни избегна да определи свалянето на президента като преврат. На въпрос на журналисти говорителят на Белия дом обясни, че става дума за една много сложна и трудна за разрешаване ситуация.

Според действащите американски закони, определянето на отстраняването от власт на Мохамед Морси като преврат, автоматично изисква спиране на финансовата подкрепа.

Становището на президентската администрация беше повторено и от говорителя на Държавния департамент Джем Саки, която каза, че в момента се анализират различни фактори и допълни, че има милиони хора в Египет, които не възприемат случващото се като преврат.

Това мнение контрастира с някои членове на конгреса, сред които е и републиканският сенатор Джон Макейн. В телевизионна програма на СИ БИ ЕС той коментира, че свалянето на Морси дефакто е преврат и, колкото да не му се иска, смята, че помощта трябва да бъде спряна до създаването на нова конституция и провеждането на свободни и честни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай