САЩ към Украйна: Народа или хаос

Премиерът Азаров пак се оправда пред ОССЕ с "търговски стокообмен със съседите"

САЩ към Украйна: Народа или хаос | StandartNews.com

САЩ открито застанаха зад протестиращите в Украйна и предупредиха властите в страната, че може да настъпи хаос, ако на исканията им не се отговори адекватно. Това стана на срещата на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която започна в Киев на фона на масовите демонстрации срещу отказа от подписване на споразумение за асоцииране с Евросъюза.

"Ние сме с украинския народ, който вижда бъдещето си в Европа", заяви Виктория Нюланд, помощник държавен секретар на САЩ, при откриването на срещата на ОССЕ. Нюланд участва във форума като представител на държавния секретар Джон Кери, който отмени участието си след решението на Украйна да задълбочи връзките си с Русия. "Призоваваме украинското правителство да чуе гласовете на народа си, който иска да живее в свобода", допълни тя. "Това е моментът на Украйна. Да отговори на стремежите на народа си или да ги разочарова", допълни Нюланд, предупреждавайки за опасността от хаос и насилие.

Украинският вицепремиер Сергей Арбузов не изключи възможността да се преговаря с протестиращите за предсрочни избори, за да избегне ескалация на напрежението. "Според мен трябва да проведем разговори, да седнем на масата за преговори. И тогава, когато се оформят някакви официални предложения, да ги обсъдим", допълни той.

Напрежението между протестиращите и властта остана, като хиляди демонстранти окупираха сградите на държавната администрация, а премиерът Микола Азаров ги нарече престъпници и екстремисти.

"Има сили от екстремисти сред протестиращите и тези екстремистки сили искат да блокират правителствени сгради и институции днес. Те блокираха сградата на киевската столична администрация и блокираха работата на украинската президентска администрация, на правителството и на нашия парламент", заяви Азаров на срещата на ОССЕ. "Нацисти, екстремисти и престъпници не могат по никакъв начин да бъдат наши партньори в евроинтеграцията", заяви по-рано Азаров и в разговор с германския външен министър Гидо Вестервеле.

Около 30 делегации присъстват на срещата на ОССЕ, която продължава и днес. Сред тях е и руският външен министър Сергей Лавров. Вчера той нарече "истерия" реакцията на западните страни по отношение на решението на Украйна относно споразумението за асоцииране с ЕС.

Премии по $ 500 за боя на Майдан

Униформените от милиционерските спецчасти "Беркут", които окървавиха Площада на независимостта в Киев (Майдан Незалежности) на 30 ноември, разпръсквайки протеста с палки, щитове и бой, са получили по 500 долара премия всеки. Това твърди в. "Украинская правда", позовавайки се на неназовани източници, предаде Нюзру. Украинското МВР междувременно изтъква, че се отхвърля всякаква възможност за повторение на силовия сценарий и че е инструктирала милиционерите да се въздържат от употреба на сила. Но пък от Крим към Киев са били прехвърлени през последните дни неколкостотин бойци от Вътрешни войски за "опазване на обществения ред, в това число и при провеждането на масови мероприятия".

Руслана заплаши да се самозапали

Певицата Руслана Лежичко, известна просто като Руслана, красавицата, която спечели "Евровизия" през 2004 г., заплаши, че ще се самозапали, ако в страната не настъпят промени. Руслана, която бе особено активна по време на Оранжевата революция преди 9 г., със същия ентусиазъм се вихри и сега на Майдана. Преди дни тя пламенно призова украинците да излязат на площада, тъй като са нужни за това Украйна да е в Европа, където й е мястото. Междувременно киевската милиция даде ултиматум на протестиращите - до 5 дни да снемат блокадата над сградата на правителството. По последни данни хоспитализираните от началото на бунта достигнаха 412 души.

Блокираха спецчастите в собствената им база

Протестиращи срещу правителството в Украйна успяха да поставят под блокада не само сградите на правителството и общинската администрация, но и самите специални части, които охраняват институциите, съобщават местните медии.
В нощта срещу четвъртък автомобилисти са блокирали базата на специалните части "Бекрут". В същото време други протестиращи са спрели автобуси на специалните части, превозващи техни групи към площад "Независимост" в Киев. През деня под блокада бе вътрешното министерство. Участниците в акцията подариха на полицаите "Киевска торта" по случай 25-годишнината от създаването на спецчастите "Беркут".

Около 12 000 души протестираха по улиците на Киев вчера. Най-много бяха демонстрантите пред Върховната Рада - украинския парламент. Там се събраха около 10 000 души. Няколко хиляди имаше и пред министерския съвет.

Търговци с "евроистерия" на площада

Предприемчиви украинци бързо са се ориентирали и са създали "търговска зона" във вътрешността на протестите в Киев. На Площада на независимостта се продават шапки и тениски със символите на ЕС, както и "еврочаши" и "еврочадъри". В близкия салон за красота пък се предлага "услуга" маникюр в цветовете на националното знаме и флага на ЕС. Процедурата е на стойност 150 украински гривни или около 19 долара. В кафетата в близост до площада се появи и "еврокафе", което всъщност е старото кафе, но с ново име. Много места предлагат и "евроотстъпки" - купуваш едно кафе, получаваш второ безплатно. Междувременно активисти призовават протестиращите да бойкотират дружествата, притежавани от управляващата Партия на регионите. Те разпространяват листовки със "забранените" продукти, а в социалните мрежи са публикувани списъци с компаниите, контролирани от партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай