САЩ и Русия се споразумяха за химическите оръжия

САЩ и Русия се споразумяха за химическите оръжия | StandartNews.com

Женева. САЩ и Русия се споразумяха за действията си относно унищожаването на химическите оръжия на Сирия. Това стана след дълги тридневни разговори между Държавния секретар на САЩ Джон Кери и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Женева, предадоха световните агенции.

САЩ и Русия се съгласиха, че Сирия трябва да представи пълния списък с химическите си запаси в рамките на една седмица преди да бъдат иззети или унищожени, каза Джон Кери на съвместна пресконференция с Лавров.

Сирия трябва трябва и да допусне международни инспектори до всички свои химически запаси преди да се пристъпи към тяхното унищожаване.

По думите на Кери химическите инспектори трябва да действат на територията на Сирия не по-късно от ноември тази година. Запасите с химически оръжия трябва да бъдат изнесени или унищожени до средата на 2014 година, заяви Кери, допълвайки, че целта е справяне с химическите оръжия до средата на 2014-та. Някои от химическите оръжия могат да бъдат унищожени на място, а други могат да бъдат изнесени, всичко зависи от експертите, поясни Държавният секретар.

Той подчерта, че ще бъде използвана сила срещу Сирия, ако Дамаск не изпълнии плана.

Лавров и Кери подчертаха, че ако Сирия се провали да приложи договорката, то тогава ще се търси резолюция на ООН, която ще включва Глава 7 от Хартата на ООН, позволяваща използване на сила. Според Кери няма предварително споразумение какви точно мерки могат да се приемат от Съвета за сигурност на ООН, ако Сирия не изпълни споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай