САЩ и Русия се разбраха за сирийските оръжия (ОБЗОР)

Конвенцията за химическите оръжия ще влезе в сила за Сирия след месец

САЩ и Русия се разбраха за сирийските оръжия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Тридневните преговори в Женева за химическите оръжия на Сирия се увенчаха с успех. САЩ и Русия се споразумяха за елиминирането на сирийските химически оръжия, съобщиха световните агенции.

"В случай че това споразумение бъде изцяло изпълнено, може да се сложи край на заплахата, която тези оръжия представляват не само за сирийския народ, но и за техните съседи", каза американският държавен секретар Джон Кери на пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Женева.

Най-напред е било постигнато съгласие по обема и типа химическо оръжие, което се намира на разположение на режима на президента Башар Асад. На второ място е договорена подкрепата на международната общност за решаване на въпроса за утилизацията на химическото оръжие, обобщи Кери.

Той добави, че двете страни ще искат от Сирия пълен списък на запасите от химическо оръжие в страната в срок от една седмица.

На свой ред Сергей Лавров отбеляза, че преговорите за сирийските химически оръжия са постигнали целта. По думите му решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия може да спомогне за създаването в Близкия изток на зона, свободна от оръжия за масово унищожение.

Американският президент Барак Обама съобщи, че приветства споразумението за сирийските химически оръжия. Приветствам постигнатото споразумение между САЩ и Русия за поставяне под контрол и унищожаване на сирийските химически оръжия и програма". Това заяви Катрин Аштън, която е върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Според съгласувания план Сирия трябва да представи детайли за програмата си за химически оръжия в рамките на една седмица.

До ноември инспекторите по химически оръжия трябва да се върнат в Сирия с цел елиминирането на запасите от химически оръжия до средата на 2014 година, съобщи още Джон Кери.

„Конвенцията ще влезе в сила за Сирия 30 дни след датата на получаването на заявката за присъединяване, а именно на 14 октомври 2013 г.". Това съобщи пресслужбата на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай