САЩ бие рекорд по съюзници

САЩ бие рекорд по съюзници | StandartNews.com

САЩ може да кандидатства за Книгата на Гинес като страната с най-много съюзници. Така поне излиза от изявленията на Барак Обама. Датски журналист показа как американският президент повтаря едно и също на държавните ръководители, с които се среща - че страните им са силен съюзник на САЩ. Видео може да видите ТУК

Същото чу и българският министър-председател Бойко Борисов по време на визитата си в Белия дом. Но със сигурност не всеки премиер може да се похвали, че Обама е предупредил да се внимава с него заради черния му колан.

Според кореспондента на "Дойче веле" във Вашингтон посещението на българската делегалия не е предизвикало интереса на американските медии. Освен няколко кратки новинки преди и след срещата с Обама в няколко вестника ("Вашингтон пост", "Сиатъл таймс", "USA Today"), публикации няма. И в тези новинки се повтаря информация от сайта на Белия дом. Постоянният медиен екип към Белия дом разпространи в понеделник информация за срещата до всички абонирани за техните новини журналисти, но и в тази информация нямаше нищо различно от това, което се съдържа в публикуваната от Белия дом стенограма.

В тази липса на интерес няма изненада и Борисов не е виновен за нея, обяснява Соня Каникова от "Дойче веле". За България в САЩ се пише (или по-скоро споменава) много рядко. Политическите връзки и сътрудничество не са нещо, което типично интересува читателите и слушателите на американските медии. Страна като България може да стане интересна за медиите само ако по някаква причина стане модна, или ако в нея се случат извънредни събития. Но и това ще е чудо за три дни. Повечето американци не са чували много за България. Тези, които са чували, често знаят неща като това, че имаме супер хакери, от които трябва да се пазят. Но ако питате къде извън интернет се намират тези хакери, връзка с географска България няма да получите. Не е приятно това, но съм срещала американци, които мислят, че България е име на ресторант някъде из етнически разнообразния Ню Йорк. Малцината, които знаят за България, които се интересуват от България, не разчитат за информацията си на медиите, пише още кореспондентът на "Дойче веле".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай