С раници взривиха маратона в Бостън

Обама: Виновните ще бъдат наказани

С раници взривиха маратона в Бостън | StandartNews.com

Бостън. Три са жертвите на бомбените експлозии по време на маратона в Бостън. Сред тях е и 8-годишно момче. Най-малко 144 души са пострадали при взривовете.

Заложените в раници бомби избухнаха в 2:50 следобед местно време, около два часа след като първите участници пресякоха финиша на маратона.

За момента няма данни за пострадали български граждани при експлозията в Бостън, съобщи за Нова телевизия посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова.

Според сайта на маратона сред участниците има и един регистриран българин, който живее в САЩ - Влад Христов, но повече детайли за участието му не са посочени.

Дипломатът заяви, че поддържа непрекъсната връзка с консула на страната в Ню Йорк. В цялата страна са въведени засилени мерки за сигурност след експлозиите, хората са притеснени, обяви още Поптодорова.

За момента няма официални изявления за възможните организатори на атентата. Но фактът, че ФБР участва активно в разследването, говори, че вероятно става въпрос за терористичен акт, заяви още Поптодорова.

Първите два взрива станаха на финала на маратона. От службите за сигурност потвърдиха, че експлозиите са причинени от бомби. Си Ен Ен съобщи, че 17 от пострадалите са в критично състояние, а 25 - в тежко. По данни на директора на бостънската болница в няколко случаи се е наложила ампутация на крайници, а ситуацията наподобявала бойно поле.

Властите третират случилото се като терористичен акт, макар че Барак Обама се въздържа от подобен коментар в изявлението си към нацията.

Бостънският маратон е най-старият в света. Тази година в него участват 26 000 души. Сред тях и един българин, който не е пострадал. След инцидента полицията отцепи района. Въведена бе и забрана за полети. Малко по-късно пожар избухна в библиотеката „Джон Кенеди" в града, но инцидентът се размина без пострадали и по данни на бостънската полиция не е свързан с взривовете на маратона.

Открито е още едно неизбухнало взривно устройство. Междувременно се потвърди информацията, че бомбите са били заложени в раници, които са били оставени близо до трасето на маратона. Неизбухналото взривно устройство бе намерено в хотел на "Бойлстън стрийт", близо до мястото на атентата.

По данни на бостънската полиция обаче официално няма заподозрени за атентата. Нито една терористична групировка до момента не е поела отговорност за атаката.

Заради взривовете в Бостън засилени мерки за сигурност бяха въведени в Ню Йорк и във Вашингтон.

Експерти по взривни устройства отбелязват, че бомбите, използвани от атентаторите около финалната линия на 117-тия Бостънски маратон, са със слаба мощност и при тяхното изработване са използвани вещества с лошо качество. По тези признаци може да се съди, че устройствата са били самоделни, а поставилите ги не са се стремили към голям брой жертви.

Редица лидери изразиха съболезнования към САЩ. Американският президент Барак Обама обеща подкрепа за близките на жертвите и пострадалите при експлозиите, като се закани, че извършителите на това ужасяващо деяние ще бъдат открити и наказани.

„Все още не знаем кой е направил това и защо и хората не трябва да избързват с изводите преди да разполагаме с всички факти. Но не се колебайте, ще стигнем до дъното на това, ще разберем кой направи това. Ще разберем защо са го направили. Всеки виновник или отговорната групировка ще усетят тежестта на нашето правосъдие," заяви Обама в триминутна реч от Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай