Русия ще продължи да въоръжава Иран

Русия ще продължи да въоръжава Иран | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин ще предложи да достави на Иран противовъздушни ракетни системи S-300, както и помощ при изграждане на втори реактор в атомната електроцентрала Бушер, според информация на бизнес изданието Комерсант.

Путин ще поднови старо предложение за доставка на Иран на пет от ракетните системи по време на среща с иранския президент Хасан Роухани в петък, предаде Комерсант, позовавайки се на източник близък до Кремъл.

Путин ще се срещне с Роухани по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която ще се проведе в Киргизстан в петък.

Русия подписа договор за предоставяне на пет от установките на Иран на цена от $800 000 000 през 2007.

През 2010 г. тогавашният президент Дмитрий Медведев анулирала договора, след силен американски и израелски натиск да не продължи с продажбата на оръжейните системи, което бе посрещнато с бурни протести от страна на Техеран.

Офертата на Русия ще зависи от оттеглянето на иск за 4 млрд. долара от страна на Иран, подаден в международен съд в Женева срещу руската агенция за износ на оръжие агенция.

Комерсант пише, че Путин ще предложи да достави на Техеран модифицирана версия на системите S-300, наречени S- 300VM Антей -2500.

Русия призова Запада да смекчи санкциите срещу Иран след избора на Роухани за президент през юни. Източникът е казал също, че Путин е готов да подпише споразумение с Иран за изграждането на втори реактор на ядрената централа Бушер.

Сделката не е особено изгодно от икономическа гледна точка, но е по-скоро политическа. Русия завърши изграждането на Бушер, която е единствената работеща атомна електроцентрала в Иран, въпреки протестите на Израел и САЩ .

Иран е в конфликт със световните сили заради спорната си ядрената програма.

Дмитрий Песков, говорител на Путин, е потвърдил пред Комерсант, че двамата президента ще обсъдят "съвместна работа в сферата на ядрената енергетика" и "въпроси около военно-техническото сътрудничество" в преговорите на срещата на върха в Бишкек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай