Путин: Удар по Сирия ще отприщи тероризма

В публикация в „Ню Йорк Таймс" руският президент размахва пръст на САЩ и Обама

Путин: Удар по Сирия ще отприщи тероризма | StandartNews.com

Ню Йорк. Американският вестник „Ню Йорк Таймс" публикува статия на президента на Русия Владимир Путин, в която руският лидер предупреждава САЩ във връзка с плановете на Вашингтон за военна операция в Сирия. Руският президент предупреждава, че подобни действия биха предизвикали нова вълна от тероризъм, която може да прехвърли пределите на Сирия.

Статията е публикувана в навечерието на срещата между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров в Женева, посветена на руската инициатива за неутрализирането на арсенала от химически оръжия на Сирия.

"Планираният удар срещу Сирия може да доведе до разпространение на конфликта извън пределите на страната и да предизвика нова вълна от тероризъм", посочва Путин. „Потенциалният удар на САЩ срещу Сирия, въпреки острата съпротива от страна на много държави и политически и религиозни лидери, включително Папата, ще доведе до голям брой невинни жертви и ескалиране на ситуацията. Възможно е също разпространение на конфликта далеч отвъд пределите на Сирия", пише Путин. По думите му, възможният удар ще доведе до ескалация на насилието и ще даде тласък на нова вълна на тероризма.

При това той напомни за съдбата на предишните случаи за намеса във вътрешните конфликти на други страни. „Употребата на сила показва своята неефективност и безсмисленост.  Афганистан е в колапс, и никой не може да каже, какво ще се случи след изтеглянето на международните сили. Либия е разделена на зони на влияние между племената и кланове в Ирак продължава гражданската война, всеки ден загиват десетки хора", каза руският президент. "В самите САЩ мнозина правят пряк аналог между Ирак и Сирия и се питата, кому е нужно повтаряне на скорошните греши", добави той.

Държавният глава на Русия също изрази притеснения във връзка с опитите на президента на САЩ Барак Обама да подчертае изключителността на американската нация. „Много е опасно да се вменява на хората, че те са изключителни, независимо от мотива. Има малки и големи страни, богати и бедни, със стари демократични традиции и тези, които още търсят своя път към демокрацията. Политиката им също се различава. Всички сме различни, но когато ние молим за благословия от Господ, не трябва да забравяме, че Бог ни е създавал равни", подчертава Путин.

„Притеснително е това, че военните намеси във вътрешни конфликти на други страни за САЩ станаха нещо обичайно. Това ли са дългосрочните интереси на Америка? Съмнявам се. Милиони хора по света все по-често виждат в Америка не модел за демокрация, а страна, разчитаща само на грубата сила, сключваща коалиция с девиза „който не е с нас, то е против нас", отбелязва още руският президент.

„Приветствам заинтересоваността на президента Обама да продължи диалога с Русия за Сирия. Ако успеем да избегнем употребата на сила срещу арабската държава, това ще подобри атмосферата в международните отношения и ще засили взаимното доверие. Това ще стане наш общ успех и ще отвори вратите към сътрудничество по други важни въпроси", пише в материала си Путин.

Употребявайки химическото оръжие в Сирия, бунтовниците искаха да провокират намеса в конфликта отвън. Не трябва да се игнорират съобщенията за плановете за нова химическа атака, този път срещу Израел, смята президентът на Русия. „Никой не поставя под съмнение факта, че в Сирия е използвано химическо оръжие. Но са налице всичките основания да се предполага, че това е направила не сирийската армия, а силите на опозицията. Целта е да се провокира намеса на техните могъщи ръководители зад граница, които в този случай биха играли в полза на фундаменталистите", се казва в статията на Путин.

Той подчертава, че в Сирия не се воюва за демокрация. Там има противопоставяне на власт и опозиция, на страната на която са екстремистите и активистите на „Ал Кайда". „Трябва да се знае, че в Сирия днес не става дума за борба за утвърждаване на демокрацията, а за въоръжено противопоставяне на правителство и опозиция в мултирелигиозна страна. Борците за демокрация там не са чак толкова много. Но екстремисти и активисти на „Ал Кайда" има предостатъчно на страната на опозицията", пише Путин.

В тази връзка руският президент припомни, че Държавният департамент на САЩ сам е признал за терористични воюващите на страната на опозицията организации „Фронт ал Нусра" и „Ислямска държава в Ирак и Левант. Вътрешната конфронтация, която още от самото начало бе подгрявана от доставки на оръжие отвън за опозиционерите, се превърна в един от най-кръвопролитните конфликти в света", отбеляза руският държавен глава.

Путин смята, че използването на сила, заобикаляйки ООН, е неприемливо. „Никой не иска ООН да повтори съдбата на Лигата на нациите, която се разпадна заради отсъствието на реални лостове за въздействие върху международната ситуация. А това ще стане, ако влиятелните страни предприемат силови акции, заобикаляйки ООН, без санкция на Съвета за сигурност", отбеляза той. „Смятаме, че в днешния съвременен, сложен и турбулентен свят запазването на правовия ред е един от малкото лостове, способни да попречат на международните отношения да се потопят в хаос. Законът си остава закон. Спазването му винаги е задължително – независимо от това, дали на някой му харесва или не. Действащото международно право позволява използването на сила само в два случая – или при самоотбрана, или с решение на Съвета за сигурност на ООН. Всичко останало, според устава на ООН, е недопустимо и се квалифицира като агресия", категоричен е Путин. Той напомня, че ООН е създадена след края на Втората световна война, в която Русия и САЩ са били съюзници. „Отношенията между нашите страни преминаха различни етапи. Ние се противопоставяхме един на друг в годините на „Студената война", но бяхме и съюзници, заедно разгромихме нацизма. Именно след края на тази война, с цел предотвратяване на повтарянето на мащабната трагедия, бе създадена универсална организация ООН", пише руският лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай