Путин: Новият съюз е готов

Путин: Новият съюз е готов | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че всичко е готово за старта на икономическия съюз с Беларус и Казахстан през 2015. Русия се надява да убеди и Украйна да се присъедини към съюза, предаде AFP.

Путин обеща след разговори с казахския президент Нурсултан Назарбаев и беларуския лидер Александър Лукашенко, че така нареченият Евразийски икономически съюз ще се превърне в нов източник на растеж за всички участващи.

Алиансът ще замени много по-свободния евразийски митнически съюз, който Русия формира с двете бивши съветски републики в стремежа си да изгради зона за свободна търговия, която трябва да стане съперник на 28-членния блок в ЕС.

"Правителствени представители на тройката (Русия, Казахстан и Беларус) ... са готови с проекта за институционалната част от споразумението за Евразийския икономически съюз ", каза Путин в телевизионно обръщение.

"Този документ определи международния правен статут, организационните рамки, целите и механизмите на това как съюзът ще работи от 1 януари 2015 г.", каза Путин.

Путин определи създаването на първия по рода си съюз, след разпадането на СССР, за основна цел на третия си мандат в Кремъл.

"Създаваме Евразийския съюз, за да засилим икономиките си, да осигурим хармоничното им развитие и сближаването им с оглед модернизация и подобряване на конкурентоспособността", заяви Путин по време на среща с колегите си от Беларус и Казахстан.

Междувременно стана ясно, че страните от митническия съюз са разработили специална „пътна карта" за присъединяването на Армения към съюза, предаде Интерфакс.

Руският президент Владимир Путин заяви, че е приета пътна карта за влизането на Армения в двете обединения, но работата по процеса ще продължи.

Според Путин страните членки в Митническия съюз – Русия, Беларус и Казахстан, са се разбрали да продължат обсъждането на плана с Армения на експертно ниво.

Междувременно станя чсно, че Украйна се надява да получи още в началото на 2014 г. останалите 12 милиарда долара от руския спасителен план за нейната икономика. Това заяви украинският премиер Микола Азаров при откриването на заседание на кабинета, предаде БНР.

Във вторник Украйна получи 3 милиарда долара от руския Фонд за национално благосъстояние като част от спасителния план, одобрен миналата седмица от Русия и разкритикуван от проевропейската украинска опозиция.

Споразумение между президентите на двете страни Владимир Путин и Виктор Янукович предвижда Русия да купи облигации, емитирани от Украйна, която е на ръба на фалита и в рецесия от близо година и половина. Москва склони и за 30-процентна отстъпка в продавания на Украйна газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай