Путин към САЩ: Oткажете се от употреба на сила

Сирия иска да се присъедини към договора, забраняващ употребата на химически орьжия

Путин към САЩ: Oткажете се от употреба на сила | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин призова САЩ да се откажат от възможността на употреба на сила срещу Сирия, за да бъде обезпечен успехът на инициативата за поемането на химическото оръжие в тази страна под международен контрол, предаде АП.

"Безусловно, всичко това има смисъл и може да функционира само в случай, че американската страна и всички, които подкрепят САЩ в този смисъл, се откажат от употребата на сила", заяви руският президент.

"Изхождаме от това, че подобно развитие не само е възможно, но и се надяваме, че нашите сирийски партньори ще вземат отговорно решение и не само ще се съгласят да поставят под контрол своето химическо оръжие, но и ще се съгласят на неговото унищожаване и ще се присъединят към международната конвенция за забрана на химическото оръжие", добави Владимир Путин.

Руският министър на външните работи, Сергей Лавров, е нарекъл „неприемливо" френското предложение за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в разговор с френския си колега Лоран Фабиюс, предаде АФП.

„Господин Лавров подчерта, че френското предложение да се търси одобрение от Съвета за сигурност на ООН за резолюция, която слага отговорността на възможна употреба на химическо оръжие върху сирийските власти, е неприемливо", се посочва в съобщение на руското министерство на външните работи.

Русия призова за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН във вторник, на фона на натиска на западните нации за резолюция относно сирийския арсенал химически оръжия, АФП предаде думите на дипломатически източник, пожелал анонимност. 15-членният съвет се очакваше да започне консултациите на закрити врати около 23:00 българско време, но руски дипломати по-късно настояха за отлагане.

Междувременно, АП съобщи, че Сирия иска да се присъедини към международните договори, забраняващи употребата на химически орьжия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай