Правят 10-километрова буферна зона между Сирия и Турция

Правят 10-километрова буферна зона между Сирия и Турция | StandartNews.com

Дамаск. Буферна зона от 10 км е създадена на границата между Сирия и Турция. Сирия оттегли силите си на 10 киломегра от турската граница, а сирийските ВВС са получили заповед да не се доближават до турската граница, съобщи БНР.

На сирийските сухопътни сили е било наредено да не насочват танковите и артилерийски оръжия по посока на границата.

Правителството на Сирия бе принудено да отстъпи пред турския ултиматум за трансгранична операция и да  приеме условията за създаване на демилитаризирана зона покрай границата между двете страни. Сирийската опозиция може да се възползва от това развитие, като създаде стабилни бази в райони, недосегаеми за сирийските оръдия и самолети.

В същото време Турция продължава да прехвърля войски към границата. Разполажени са танкове и зенитни установки, през последното денонощие са били прехвърлени бойни кораби и подводници в Средиземно море. Това изостри обстановката в региона.

Междувременно турският външен министър Ахмед Давутоглу за пръв път огласи името на човека,който Анкара би искала да заеме мястото на Башар Асад при един преход във властта. Това е Фарук Шара, бивш вицепрезидент и министър на външните работи, с голямо влияние в управляващата паритя в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай