Полицаи играят футбол на "Таксим"

Полицаи играят футбол на "Таксим" | StandartNews.com

След поредната бурна нощ в Истанбул, която отново бе белязана от сблъсъци между полицията и протестиращите, днес сутринта полицаите облекчиха стреса, играейки футбол пред паметника на Ататюрк на площад "Таксим", съобщи Анадолската агенция.

Дъждът, който заваля рано сутринта, охлади страстите на площада. Докато органите на реда играеха футбол, протестиращите се увиваха в дъждобрани, за да се предпазят от дъжда. Общинските служби се захванаха с почистването на площада от камъни, скъсани плакати и транспаранти. От протестни надписи беше почистен и входът на метростанция "Таксим". Улиците в района също бяха отворени за движение.

Спокойствието се възцари на "Таксим" след 20 часа на противопоставяне между демонстранти и полицаи на централния истанбулски площад. Към 3.00 часа полицията изстреля последните гранати със сълзотворен газ по протестиращите, опитващи се да стигнат до площада по улиците, водещи към него. Сблъсъците между органите на реда и протестиращите срещу премиера Реджел Тайип Ердоган продължиха цяла нощ. В района на площада и близките улици се чуваше шум от изстрелваните от полицията гранати със сълзотворен газ.

Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу обяви по-рано, че полицейските операции ще продължат и денем, и нощем, докато площадът, който е център на протестите срещу Ердоган, не бъде прочистен. Той призова родителите да приберат децата си от парка, тъй като "тяхната сигурност не може да бъде гарантирана".

В раните часове на деня силите на реда обкръжиха парка "Гези", където се намира палатковият лагер на протестиращите, и отново ги атакуваха със сълзотворен газ. Протестиращите избягаха, но след като униформените се оттеглиха, много от демонстрантите се завърнаха.

Вчера следобед те започнаха да издигат импровизирана барикада на стъпалата на входа на парка "Гези" в Истанбул, предаде "Ал Джазира". Те трупаха на барикадата остатъци от палатките, които бяха разрушени, когато полицейските спецчасти атакуваха лагера, както и всякакви други предмети, които са им под ръка.

САЩ и Европа зоват към диалог

Белият дом изрази загриженост от опитите в Турция да бъдат наказвани хора, които се възползват от правото си за свобода на словото. Президентството в САЩ призовава за започване на диалог за преодоляване на различията между правителството и протестиращите, предаде Ройтерс. Вярваме, че дълготрайната стабилност, сигурност и просперитет на Турция най-добре могат да бъдат гарантирани чрез подпомагане на фундаменталните свободи на словото, митингите и събранията, а също и от свободните и независими медии. Турция е близък приятел и съюзник на САЩ и ние очакваме турските власти да спазват тези фундаментални свободи", заяви говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън. И Франция също за първи път критикува намесата на полицията на пл. "Таксим" в Истанбул. Френският външен министър Лоран Фабиюс призова правителството в Анкара към сдържаност и ограничаване на насилието. Необходимо е обстановката да бъде успокоена по демократичен начин, подчерта Фабиус. Външните министри на Германия и Италия, както и партийните парламентарни групи в Европарламента, направиха изявления в същия дух.

Една трета от комшиите "за" протеста

Близо една трета от турците подкрепят изцяло или частично протестите, които тресат от две седмици южната ни съседка, сочи проучване, резултатите от което бяха обявени вчера. В допитването, организирано от центъра за социални изследвания Andy-ar, са участвали 3643 жители от всички краища на Турция. Според него близо 93% са заявили, че знаят за протестите, а 52,5% са уверили, че не ги подкрепят. Сред допитаните около 24,3 на сто са казали, че ги подкрепят, други 6,8 на сто дават частичната си подкрепа за тях, а 16,4 на сто са отказали да отговорят. От запитаните около 12 на сто са посочили, че са участвали по някакъв начин в протестите, но само 7,5 на сто са изразили подкрепа за продължаването им. Проучването до голяма степен покрива резултатите от последните парламентарни избори през 2011 г., на които 49,6% подкрепиха умерената ислямистка Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай