Почина Уго Чавес

Почина Уго Чавес | StandartNews.com

Почина президентът на Венецуела Уго Чавес. Това обяви вицепрезидентът на страната Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс. Чавес си отиде от този свят на 58 години.

Няколко часа по-рано министърът на съобщенията Ернесто Вилегас обяви, че здравето на президента се е влошило. По думите му, Чавес е диагностирициран с "нова тежка инфекция", заради която той не може да диша. Министърът обаче отбелязва, че президентът осъзнава в какво състояние е. Преди два месеца, след като Чавес отново се влоши, Вилегас също свърза това с респираторна инфекция.

"Получихме най-тежката и най-трагичната новина. Kомендантът президент Уго Чавес е починал днес в 4.25 часа”, заяви вицепрезидентът Мадуро в ефира на държавна телевизия.

През юни 2011 година стана ясно, че Уго Чавес има неуточнен вид рак в областта на таза. Той бе опериран в Куба и подложен на химио и лъчетерапия. Управлението на държавата временно премина в ръцете на вицепрезидента Николас Мадуро.

Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.

Уго Чавес е президент на Венецуела от 1999 година. Той е роден на 25 юли 1954 година в Сабанета. Приживе се определяше като социалист и социалдемократ.

Първото официално съобщение, че Чавес е болен и се лекува от рак, се появи през юни 2011 година. Той претърпя четири операции, последната от които бе на 11 декември м.г.. Тогава лекари коментираха, че състоянието му е толкова тежко, че едва ли ще понесе пета интервенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай