Почина Нелсън Мандела

Почина Нелсън Мандела | StandartNews.com

Йоханесбург. Първият тъмнокож президент на Република Южна Африка (преди Южноафриканска Република) и иконата на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Близо три месеца през лятото Мандела беше в болница заради инфекция на белите дробове. От септември се лекуваше в дома си в Йоханесбург. Първоначално състоянието му беше тежко, но стабилно. В последно време обаче започна да се влошава.

Информацията беше съобщена в телевизионно обръщение от настоящия президент Джейкъб Зума.

„Нацията ни загуби най-великия си син. Смирението, отдадеността му и неговата хуманност заслужиха любовта ни", каза Зума.

Вижте галерия с мигове от последните години на Нелсън Мандела

Нелсън Мандела беше президент на Южна Африка от 1994 до 1999 г., след като прекара 27 години в затвора. През 1993 г. той получи и Нобеловата награда за мир.

Той е носител на повече от 250 награди, сред които и българския орден „Стара планина" през 2009 г.

Мандела ще бъде погребан с военни почести, но датата още не е известна. Зума съобщи, че националният флаг в цялата страна ще бъде свален на половина до погребението.

20 вдъхновяващи цитата от Нелсън Мандела

Реакциите:

След официалното потвърждение на новината за смъртта на южноафриканския лидер светът изказа съболезнованията си.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече Нелсън Мандела гигант на справедливостта и обикновено човешко вдъхновение. „Мандела показа, че е възможно в нашия свят и вътре у всеки от нас, ако вярваме, как да мечтаем и работим в името на справедливостта и човечеството", каза той.

Президентът на САЩ Барак Обама почете Нелсън Мандела като „дълбоко добър" човек, който „взе историята в свои ръце и огъна арката на моралната вселена към справедливост". Обама съобщи, че ще отпътува за РЮА за погребението му.

„Заедно с народа на ЮАР ние в Германия се в траур за Нелсън Мандела. Неговото име завинаги ще бъде свързано с борбата срещу подтисничеството на неговия народ и победата над апартейда", се казва в изявлението на германския канцлер Ангела Меркел.

Британският принц Уилям нарече смъртта на Нелсън Мандела „изключително тъжна и трагична", веднага след като присъства на премиерата в Лондон на филм за живота на бореца срещу апартейда.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф почете паметта на Нелсън Мандела, посочвайки го като пример за борещите за справедливост и мир и го определи като най-великия лидер на 20-ти век.

„Светът изгуби велик лидер, който промени лицето на историята. Нелсън Мандела беше борец за човешки права, който остави своя белег във войната срещу дискриминацията и расизма", се казва в изявлението на израелския президент Шимон Перес.

Премиерът на Индия Манмохан Сингх нарече починалият тази нощ бивш президент на ЮАР Нелсън Мандела „истински пазител", който ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения и след смъртта си

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в четвъртък тридневен траур. Венецуелският президент нарича Мандела лидер на сражаващите се народи.

Президентът на Китай Си Дзинпин изрази дълбока скръб и съболезнования към южноафриканския си колега Джейкъб Зума във връзка със смъртта на бившия президент на Република Южна Африка Нелсън Мандела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай