Папата обеща: Скромна църква за бедните

Името Франциск му се явило спонтанно в момента на избора

Папата обеща: Скромна църква за бедните | StandartNews.com

Рим. Папа Франциск най-после изрече ясно и недвусмислено, че иска по-скромна католическа църква, която трябва да е даже бедна, а той трябва да помни, че служи на бедните, предаде Ройтерс. И даде най-видимия досега знак, че ще фаворизира скромността и простота пред разкоша и величието, коментира агенцията. Това каза днес светият отец, избран късно в сряда, на специална аудиенция за медиите, на която обясни защо е избрал заедно с тиарата да поеме и името на този светец. "Франциск е човекът, който ни дава духа на мира, беден човек. Това име изникна веднага в създанието и сърцето ми", призна папата. И разказа как по време на конклава, избрал го за папа,той е стоял до архиепископа от Сао Пауло Клаудио Умеш, който бил негов голям приятел.

Когато станало ясно, че Хорхе Берголио има големи шансове да стане папа, бразилският кардинал му казал да не се страхува.

Когато Берголио спечелил две трети от гласовете на кардиналите, тогава бразилският му колега го прегърнал, целунал го и му казал "Не забравяй бедните!", разказа папа Франциск. "Веднага при думата "бедните" си помислих за Франциск от Асизи, за този човек на бедността и на мира", сподели папата.

Ройтерс припомня, че в първата си реч след избирането му от балкона над площад "Свети Петър", в тази част, която бе на италиански език и която той импровизира, а не чете, новият папа каза, че католиците (които са над 1,2 млрд. по света) трябва да помнят, че Исус е в центъра на Църквата, а не понтификът.

А вчера пред журналистите изтъкна, отново импровизирайки и често усмихвайки се, че Църквата, като всяка друга институция има "добродетели и грехове", и призова репортерите да се фокусират върху "истината, добрината и красотата", вършейки си работата. След което ги благослови сърдечно с думите: знам, че много от вас не принадлежат на католическата църква, а други са атеисти, и от цялото си сърце давам тази тиха благословия на всеки от вас, уважавайки убежденията ви, но знаейки също, че всеки от вас е Божие дете. Бог да ви благослови всичките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай