Пак отмениха скока от космоса

Пак отмениха скока от космоса | StandartNews.com

Дългоочакваният скок на австрийския пилот Феликс Баумгартнер от ръба космоса бе отменен за пореден път. Заради силния вятър полетът се провали в понеделник и бе отлаган няколко пъти във вторник.

По план на 9 октомври в 15.30 ч. българско време австриецът трябваше да започне операция, като се издигне с балон до 36 километра над повърхността на земята, след което да скочи от края на стратосферата и да се приземи някъде в Розуел, Ню Мексико. 

Надеждата на Баумгартнер беше да развие скорост от над 1200 километра в час, с което да се превърне в първия човек в света, успял да премине звуковата бариера с тялото си.

Подобно нещо не е правено никога успешно от човек без машина. Той ще пада в продължение на 5 минути, а след това ще се отвори парашутът му. Достигайки скоростта на звука - 1227,6 км/ч, 43-годишният Феликс ще е малко по-бърз от пистолетен куршум.

Тренировките на Баумгартнер са продължили 5 години – а най-сериозното предизвикателство е да устои на гравитацията. Според експерти земното притегляне може да го извади от съзнание и спортистът да не успее да активира парашута си.

При последния си тренировъчен опит през август Баумгартнер достигна скорост от 864 км/ч преда да отвори парашута си. Тогава той скочи от 29 456 м.

Според експерти, ако скафандърът се разхерметизира, тялото на Феликс ще се увеличи до 120 пъти за части от секундата. Това е само един от рисковете, които се крият в цената на славата, която предстои да си спечели австрийският пилот.

Целта на Феликс Баумгартнер, както и на реализаторите на проекта, е да се направи значителна стъпка напред в проучването на земната атмосфера. Всеки детайл от мисията може да послужи за отправна точка на важни медицински и научни разработки в близкото бъдеще, допълват специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай