Опозицията в Киев реди кабинет

Между 50 000 и 1 млн. на площада, окупираха правителството

Опозицията в Киев реди кабинет | StandartNews.com

Киев. Стотици хиляди украинци излязоха днес на нов масов протест срещу отказа от споразумение за асоцииране с Европейския съюз и блокираха Министерския съвет, като поставиха ултиматум на президента Виктор Янукович. В същото време опозиционните лидери започнаха да редят служебен кабинет.

Организаторите на вчерашните протести от опозицията обявиха, че се надяват 1 милион души да излязат на улицата. В ранния следобед от политическото движение УДАР на Виталий Кличко обявиха, че протестиращите на площада са близо милион. По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, към 14 ч протестиращите са били 50 000 души, като около 37 000 са били на площада, а към 13 000 по централните улици.

По-рано опозиционерите обявиха, че ще блокират сградата на правителството, докато не бъде отговорено на исканията им. Те поставиха на президента Янукович ултиматум до 48 часа да освободи правителството и да уволни вътрешния министър. Окупацията на правителството започна вчера, като опозицията призова демонстрантите да опънат палатките си около Министерския съвет. Те започнаха и да издигат барикади около правителството с помощта на метални плочи, дървета и други подръчни материали. Виталий Кличко призова за обща стачка.

Министерството на вътрешните работи заяви, че в Киев се готвят провокации. По данни на ведомството, около 200 души в маски планирали да проведат акция в близост до администрацията на президента и кабинета на министрите.
Междувременно лидерите на опозиционните партии започнаха да кроят планове за ново служебно правителство. Лидерите на трите опозиционни сили Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок разпределяли квоти, опитвайки се да получат ключови длъжности.

Според един от вариантите на списъка, станал достъпен за медиите, за премиер се готви Яценюк, лидер на парламентарната фракция на "Баткившчина", за министър на финансите - Виктор Пинзеник от УДАР, за министър на вътрешните работи - Тягнибок, лидер на националистическата партия "Свобода". Не се съобщава какви са плановете на Кличко. Според опозицията служебното правителство трябва да осигури провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори, след което да предаде правомощията си пред новоизбрания парламент.

Свалиха статуя на Ленин

Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Те махнаха статуята от нейния пиедестал с помощта на въжета. След това украинските националисти започнаха да пеят националния химн. Междувременно бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова участниците в Евромайдана да не преговарят с власта. Обръщението й към участниците в киевския "Марш на милионите" прочете от сцената нейната дъщеря Евгения.
"Не се предавайте, не правете нито една крачка назад, не сядайте на масата за преговори с власта", се казва в обръщението на Тимошенко.

Меркел и ЕНП удрят рамо на Кличко

Германският канцлер Ангела Меркел и група консервативни партии в ЕС са искали да превърнат политика и боксьор Виталий Кличко в украински опозиционен лидер и основен съперник на сегашния президент Виктор Янукович. Това твърдят източници от федералното правителство и Европейската народна партия. Кличко ще бъде поканен като гост на следващата среща на държавните глави и правителствените ръководители от ЕНП, насрочено за средата на декември в Брюксел. За него ще бъдат организирани разговори с Ангела Меркел. Планира се дори двамата да се появят заедно публично. Неотдавна съветникът на Меркел по външната политика Кристоф Хойсген, ръководителят на федералното канцлерство Роналд Пофал и министърът на външните работи Гидо Вестервеле са провели с Кличко конфиденциални разговори и са му обещали подкрепа, твърди "Шпигел".
На 11 декември пък Кличко ще бъде приет от френския външен министър Лоран Фабиюс в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай