ООН: Военните престъпления в Сирия се увеличават

ООН: Военните престъпления в Сирия се увеличават | StandartNews.com

Женева. Комисията на ООН за престъпленията срещу правата на човека в Сирия обяви, че правителствените и опозиционните сили са извършвали военни престъпления, предаде Ройтерс.

"Правителствените сили са продължили мащабните атаки срещу цивилното население, извършвайки убийства, мъчения, изнасилване и отвличане, които са класифицирани като престъпления срещу човечеството", подчертава докладът на ООН.
В текста се казва също така, че „антиправителствените сили са извършвали военни престъпления, убийства, екзекуции, мъчения и отвличане на хора".

В Париж започна среща на френския Съвет за отбрана във връзка с положението в Сирия, предаде АФП.

Не се очаква в хода на разговорите да бъдат взети окончателни военни решения, след като перспективата за военни действия срещу Сирия се отдалечи, но президентът Оланд заяви, че Франция е "твърдо решена" да накаже режима на Асад за употребата на химически оръжия.

Председателят на ЕК Жозе Мануел-Барозу заяви, че използването на химически оръжия в Сирия трябва да бъде „осъдено" и да получи „категоричен отговор", предаде АФП.

"Използването и прибягването до химически оръжия е акт, който трябва да бъде осъден и изисква категоричен отговор", заяви Барозу пред Европейския парламент в Страсбург в рамките на годишната си реч за състоянието на Съюза.

"Международната общност, в чийто център се намира ООН, трябва да поеме колективната отговорност да сложи край на конфликта", заяви Барозо. „Европа вярва, че единствено политическото решение ще позволи установяването на трайния мир, който заслужава сирийският народ", добави председателят на ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай