Охайо казва кой е US президентът

Обама и Ромни с маратон из 4 щата в деня преди гласуването, замислят си юридически трикове

Охайо казва кой е US президентът      | StandartNews.com

Вашингтон. Щатът Охайо е полето на най-тежката битка между кандидатите за президент на САЩ Барак Обама и Мит Ромни и е смятан за решаващ за изхода на вота, съобщава Би Би Си. Въпреки че общо 9 са "колебаещите се" щата, от които зависи крайният резултат, всички погледи бяха насочени именно към най-ключовия от тях - Охайо. И двамата кандидати в последния предизборен ден обиколиха по няколко несигурни щата в последен опит да съберат гласове. Никой от тях не пропусна Охайо.

Охайо не е щатът, който носи най-много гласове в избирателната колегия измежду колебаещите се, но има славата на ключов при решаването на всички президентски избори от 1960 г. насам. За последните 52 години нито един кандидат не е успял да влезе в Белия дом, без да е спечелил в Охайо. И двата щаба вчера изразяваха увереност, че могат да спечелят там, но никой не се нае да дава точни прогнози, тъй като шансовете са практически равни. От една страна, Обама може да мисли позитивно, тъй като избирателната активност за него в предварителното гласуване е добра, имиджът на президента след урагана Санди се е подобрил, а през последните години автомобилната индустрия в щата е започнала да се възражда от кризата. Ромни пък продължи да критикува Обама, че е разединил Америка, и това продължава да му печели поддръжници. Според последните прогнози вчера подкрепата бе 50% срещу 48% в полза на Обама в Охайо. Двамата кандидати са с еднаква подкрепа в Колорадо и Флорида - 48, и съответно 46 сто. Във Вирджиния Обама води с един процент. За него са се обявили 47 на сто от участвалите в допитването, а за Ромни - 46 на сто. На национално ниво предположенията бяха за 49% за Обама срещу 48% за Ромни.

Общата подкрепа обаче не е критерий за крайния резултат, тъй като той се определя от гласовете на избирателната колегия. Според проучване на в. "Вашингтон пост" Обама разполага със сигурни 186 гласа, а Ромни - със 170 от необходими 270 за спечелването на изборите. При това изглежда, че Обама ще получи още 57 гласа, а Ромни - 36. "Неподелени", според тази статистика, остават 89 гласа.

30 милиона американци вече са гласували предварително в 34 щата. От тях демократите печелят във Флорида, Невада, Северна Каролина и Охайо. Републиканците имат преднина само в един колебаещ се щат - Колорадо.

В последните 24 часа преди изборния ден Обама и Ромни направиха маратон из Америка. Обама тръгна от Мадисън, Уисконсин, след това трябваше да пътува за събития в Охайо, Айова и да приключи в Чикаго, Илинойс. Обама реши да се върне в Охайо, въпреки че и в неделя организира митинг там с участието на Стиви Уондър. Същия ден Ромни активно агитираше в Пенсилвания, макар щатът да се смята за по-склонен да подкрепи Обама. Вчера Ромни трябваше да тръгне от Флорида и продължи във Вирджиния, Охайо и Ню Хемпшир.

Двамата кандидати до последно опитваха да си спечелят гласове не само с речи и събития, но и с административни трикове. Във Флорида Демократическата партия подаде съдебен иск с настояване предвожданото от републиканците щатско правителство да удължи срока на предсрочното гласуване в южната част на щата, след като имаше оплаквания, че прекалено дългите опашки в събота са попречили на някои хора да пуснат своите бюлетини. В Охайо вчера съдът трябваше да се произнесе по иск на републиканците за наредба, свързана с удостоверяването на самоличността на избирателите, която според критиците може да направи невалидни хиляди условни гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай