Огромен митинг свиква опозицията в Украйна

Огромен митинг свиква опозицията в Украйна | StandartNews.com

Киев. Огромен по мащаб антиправителствен митинг свиква опозицията в украинската столица днес. Над 1 милион души се очаква да се включат в демонстрациите на площад "Независимост".

Вчера, събота, новината за тайни преговори за митнически съюз между Русия и Украйна, бе опровергана, но тя раздразни голяма част от протестиращите.

Опозиционната партия „Баткивщина" на бившия премиер Юлия Тимошенко предупреди, че сред демонстрантите ще има провокатори, поставени от властите, които да създават противоречия.

Чрез 1000 души управляващите ще създадат ситуация за обявяване на извънредно положение, алармират от опозицията, чиито поддръжници смятат да избягват сблъсъците днес „Предупреждаваме правителството, че знаем за тези планове. Обръщаме се към хората на площад „Независимост" с молба да бъдат бдителни", пише в изявлението на партията.

Запознати твърдят, че днешният протест в украинската столица може да се превърне в най-многобройният от Оранжевата революция през 2004 година.

На площада продължава да работи кухнята на доброволци, които приготвят храна и топли напитки за множеството протестиращи на площад "Независимост".

Стандарт Нюз напомня, че протестът в Украйна продължава повече от половин месец. Демонстрантите настояват за оставката на правителството, предсрочни президентски и парламентарни избори.

Масовите протести в Киев започнаха след решението на страната да замрази подписването на споразумение за асоцииране с ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай