Обама спечели втори мандат

Демократът превзе родния щат на Ромни

Обама спечели втори мандат | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама извоюва втори мандат в Белия дом. Около 6,30 българско време световните медии гръмнаха - демократът достигна 275 гласа в избирателната колегия от необходими 270. Победата му стана ясна след като спечели ключовия щат Охайо. Преброяването продължава, но изходът от битката е решен.  

Ромни е победител по общ брой гласове, но това няма значение за избора на президент.  Борбата за Белия дом свърши.

„Това се случи заради вас“, каза Обама на поддръжниците си минути след като стана ясно, че печели в Охайо. Празненствата в щаба му в Чикаго вече започват.

Обама нанесе тежък удар на Ромни като спечели някои от най-важните колебаещи се щати – Охайо и Пенсилвания, в която Ромни до последно агитираше. Обама спечели и в Мичиган, където е роден Ромни. Бащата на Ромни пък е бил губернатор на щата, но той вече е в ръцете на демократите.

Победителят събра 10 000 души на купон в Чикаго

Президентът на САЩ Барак Обама ще празнува заедно с 10 000 свои поддръжници в чикагската зала „Макормик плейс“, съобщава в. Дейли мейл. Над 10 американски звезди ще се включат в празненството.

Залата вече е пълна с екзалтирани почитатели на президента, които скандират името му и развяват американския флаг. Гости на голямото събитие ще са Стиви Уондър, рапърът Will.i.Am, Ашли Джъд, Мери Джей Блайдж, Мелани Грифит и още ред известни личности, повечето от които се включиха и в предизборните митинги на Обама.

Обама сподели, че си е бил подготвил две речи за събитието  - една, ако спечели и една, ако загуби. „Не можеш да приемаш нищо за даденост“, каза той. След като научи, че печели, президентът поздрави почитателите си в Туитър и пусна снимка, в която прегръща съпругата си Мишел.

Преди да научи, че печели втори мандат, президентът вечерял със семейството си в къщата си в Чикаго, съобщава още вестникът. Дъщерите му Малия и Саша долетели веднага след училище от Вашингтон.

В същото време настроението преди митинга на Ромни в Бостън е мрачно, а републиканецът още не е направил никакво изявление по повод резултатите. От щаба му обаче заявиха, че той няма да се предаде така лесно и смята да оспорва резултатите в някои щати, като например Охайо.

Обама благодари на хората, които са гласували за него чрез „Туитър” и „Фейсбук”, предаде АФП. „Това се случи благодарение на вас. Благодаря ви. Още четири години”, написа US президентът в своя официален акаунт в „Туитър”.

Благодари на милиони по e-mail

След малко ще говоря пред всички в Чикаго, но първо искам да благодаря на вас. Такова съобщение изпрати президентът на САЩ Барак Обама до всички свои почитатели, абонирани за кампанията му по електронната поща.

Искам да знаете, че това не бе съдба и не бе случайност. Вие накарахте това да се случи. Вие се организирахте, квартал по квартал. Вие поехте тази кампания с по 5-10 долара дарения. И когато не беше лесно, вие продължавахте напред.

Искам да прекарам останалата част от президентството си, почитайки вашата подкрепа, и правейки всичко каквото мога, за да довърша това, кото започнахме.

Но искам да сте наистина горди, както аз съм, за това как се справихме.

Днешният ден е най-ясното доказателство, че въпреки всичко, обикновените американци могат да преодолеят могъщи интереси.

Има още много работа за вършене.

Но сега: Благодаря ви

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай