Обама ни сложи "черен колан"

Обяви Бойко за ефективен лидер, а България - за изключителен съюзник

Обама ни сложи "черен колан" | StandartNews.com

Вашингтон. Барак Обама засипа България с благодарности и похвали по време на срещата си с премиера Бойко Борисов в Белия дом. Разговорът им в понеделник започна малко преди 22 часа наше време и продължи повече от 40 минути.

Извън официалните любезности в началото американският президент се пошегува, че с премиера ни трябва да се внимава, тъй като има черен колан по бойни изкуства. След което даде да се разбере, че и страната ни заслужава "черен колан".

"България е един изключителен съюзник на Съединените щати. Очевидно връзките между двете държави са много силни, включително и в моя роден град Чикаго, където има изключително голяма българо-американска общност", каза Обама във встъпителното си изявление. Той определи Борисов като "ефективен световен лидер", който "лично участва и насърчава реформите в редица области в България". Американският президент благодари за сътрудничеството по разследването на атентата в Бургас, както и за българската подкрепа за мирния преход в Афганистан.

На свой ред Бойко Борисов поздрави Обама с преизбирането му и също изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма. Той посочи, че българската икономика е стабилна, а държавата ни има нисък дълг и малък бюджетен дефицит.

В срещата участваха министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов и Аню Ангелов, посланиците Елена Поптодорова и Марси Рийс, заместник-държавният секретар Уилям Бърнс и Джон Бренън, съветник на президента по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма.

Без натиск за атентата в Сарафово

Атентатът в Сарафово е бил една от основните теми на разговора в Белия дом, като не е оказван натиск България да обявява каквото и да е преди да е приключило разследването. След срещата премиерът обясни, че все още липсват брънки, за да може да се стигне до извършителя. Американският президент се е съгласил, че трябва още да се работи по случая, за да може събраният материал да издържи в съда. Бойко Борисов заяви, че е невероятно как за един извършител има визуални и ДНК данни, а все още не е заловен, но изтъкна, че това е обща работа и на много международни и чуждестранни институции. 

Пропуснали темата за шистовия газ

В разговора са били обсъдени и енергийни въпроси. Обама е поздравил България за енергийната диверсификация. По време на срещата обаче темата за шистовия газ не е била обсъждана. Пред журналисти в българското посолство Борисов посочи, че позицията на правителството по този въпрос отдавна е ясна. По думите му България вече е направила много за деверсификацията на енергийните си източници и един от примерите е добивът в Черно море. 

Обсъдени са били още ситуацията в Сирия, както и американските визи за българи. Борисов е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен. "Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия, включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос", каза премиерът.

Борисов е предложил следващата среща на президента Барак Обама с лидерите от Източна Европа да се проведе в София. Премиерът останал впечатлен от факта, че американският държавен глава знае за всички археологически находки и съкровища, които сега са открити и за красивите неща, които могат да бъдат видени в България.

Няма забележки дори към Темида

Президентът Барак Обама няма нито една забележка към България, влючително към съдебната система, заяви Бойко Борисов пред журналисти след края на срещата в Белия дом. Той посочи, че в рамките няколко месеца страната ни е извървяла път, който преди е изглеждал немислим, визирайки избора на Висш съдебен съвет, Съдебен инспекторат и Главен прокурор, предаде "Фокус". "За първи път това се случва в България, не помните ли как съветниците на президента Първанов заемаха тези длъжности или забравихте?”, попита Бойко Борисов и изтъкна, че в момента се провежда абсолютно прозрачен избор на съдии, прокурори, следователи. Той допълни, че на срещата с американския президент е била отчетена прозрачността в управлението на българското правителство.

Отзвук

"Президентът Обама благодари на България за приноса в предвожданата от САЩ война в Афганистан", съобщи американското електронно издание "Атланта Джърнъл-Конститушън" минути след края на срещата между двамата лидери. "В необичайно топлия ден за сезона във Вашингтон Обама също така с усмивка препоръча на българския премиер да се възползва от приятното време, за да разгледа някои от забележителностите в американската столица", пише още сайтът.

Официалният блог на Белия дом отрази подробно срещата между Борисов и Обама. Посетителите на сайта могат да видят видео и снимки от 10-минутното експозе на двамата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай