Обама: Руският план за Сирия може да се окаже пробив

Обама: Руският план за Сирия може да се окаже пробив | StandartNews.com

Вашингтон. Държавният глава на САЩ Барак Обама коментира, че руският план, който цели да предотврати потенциален американски военен удар срещу Сирия чрез договорка за унищожение на химическите оръжия на режима, може да се окаже „значителен пробив", предаде АФП.

В понеделник Обама предупреди, че не е премахната възможността за военни удари, но докато обмисля руската инициатива, той е отложил възможни действия.

Американският лидер възнамеряваше да прекара деня в търсене на подкрепа сред американските гласоподаватели и депутати за своя план за нанасянето на военни удари срещу режима на президента Башар Асад в отговор на химическите атаки.

Вместо това той трябваше да отговори на изненадващата руска дипломатическа инициатива, резултат на което може да стане преминаването на запасите от химически оръжия на Асад под международен контрол.

Обама, който е изправен пред трудната задача да спечели одобрението на Конгреса за ограничени военни действия, призна пред Ей Би Си, че американските депутати не са близо до гласуване по този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай