Обама поведе изборите (обновена)

Обама поведе изборите (обновена) | StandartNews.com

Вашингтон. Демократите имат малка преднина пред републиканците на изборите в САЩ. Това сочат резултатите от предварителното гласуване, съобщи Ройтерс.

Избирателните секции в 9 щата вече са отворени. Това са Вирджиния, Кънектикът, Индиана, Кентъки, Мейн, Ню Хемпшър, Ню Джърси, Ню Йорк и Върмонт. Секциите в останалите 41 щата ще отворят врати по-късно в съответствие с часовата зона.

Около 30 милиона американци са гласували предварително. Първите резултати бяха бързо обобщени в малко градче Диксивил в Ню Хампшир. Те показаха равенство за двамата кандидата - в урните имаше по пет гласа за Обама и Ромни. На друго място в Ню Хампшир обаче Обама води с 23 гласа срещу девет за Ромни.

Демократите ще разчитат на няколко щата, за да победят, сред които е и Охайо. Битката за президент в САЩ се решават от "избирателен колеж". Тежестта на всеки щат при окончателните резултати е пропорционална на числеността му.

Обама вече упражни правото си на глас предваритлно в Чикаго в специално пригодено място за това. Ромни се очаква да гласува в Белмонт, Масачузетс по-късно във вторник.

До края на изборния ден в 7 часа следбяд се очаква до урните да отидат поне 120 милиона американци. Окончателните резултати след една от най-скъпите и оспорвани предизборни кампании в Америка ще са ясни малко след полунощ. 2 млрд. долара струваше надпреварата за нов държавен глава в страната.

От избора на нов президент зависи и курса, който ще поеме занапред САЩ.

Едни от ключовите различия между двамата кандидати са гледните им точки върху икономиката. Обама залага на реинвестиции и стимули в размер на 768 милиарда долара за съживяване на икономиката. Също така пакет от данъчни намаления и инвестиции в образованието, инфраструктурата, енергетиката, науката, здравеопазването и други програми. Той подкрепи и спасяването на американската автомобилна индустрия.
За разлика от него в центъра на икономическия план на Ромни е намаляването на данъците. Той планира да отмени закона за здравеопазването на Обама и регулациите на Уолстрийт и банките, които ограничават икономическия ръст. Ромни е против спасяването на автомобилната индустрия.

Различия има и в позициите им за Иран. Въпреки че и двамата са срещу притежаването на ядрено оръжие от страната, Обама се противопоставя на скорошен военен удар от САЩ или Израел срещу тези съоръжения. Ромни пък е доста по-краен. Той е готов за военните действия срещу Иран и публично подкрепя ирански опозиционни групи.

Барак Обама нареди провеждането на операции, които ликвидираха голяма част от ръководството на „Ал Кайда” иизтегли американските войски от Ирак. Съгласи се да намали разходите за отбрана с 487 милиона долара през следващите десет години. Ромни планира да инвестира сериозно във военна екипировка и противоракетната отбрана. Той иска да увеличи бюджета на Пентагона със 100 милиарда долара, като намали бюрокрацията.

Различия имат дори във вижданията си за емигрантите. Обама предостави легален статут на част от младите нелегални имигранти, като заобиколи републиканците в Конгреса. Ромни
казва, че САЩ трябва да окуражат имигрантите да се „самодепортират”, като направят живота им по-труден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай