Обама е съгласен с плана на Русия за Сирия

Обама е съгласен с плана на Русия за Сирия | StandartNews.com

Вашингтон. Служител на Белия дом е заявил пред АП, че президентът Барак Обама се е съгласил на обсъжданията на Съвета за сигурност на ООН по предложението на Русия за осигуряването на запасите от химически оръжия на Сирия.

Служителят е заявил, че Обама е обсъдил предложението във вторник с френския президент Франсоа Оланд и британският премиер Дейвид Камерън.

Министърът на външните работи на Франция заяви по-рано, че страната му ще предложи резолюция в Съвета за сигурност, насочени към принуждаването на Сирия да направи програмата си за химически оръжия публично достояние, да я постави под международен контрол и да премахне всичките си запаси.

Обама заяви, че предложението е потенциален пробив, който може да спре плановете за военен удар на САЩ, въпреки че заяви, че подробности по плана остават неясни.

Френският, американският и британският представители в ООН провеждат първите разговори относно възможна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да изиска от Сирия да постави химическите си оръжия под международен контрол, съобщава АФП, позовавайки се на дипломатически източник.

„Неофициалните разговори са в ход", заяви източникът, като потвърди провеждането на разговори относно предложените от Франция мерки.

„Разговорите може да отнемат няколко дни", заяви друг източник, отново от дипломатическите среди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай