Нетаняху и Борисов се разминаха за "Хизбулла"

Нетаняху и Борисов се разминаха за "Хизбулла" | StandartNews.com

Ерусалим. Имаме достоверна информация, че атентатът в Сарафово е извършен от "Хизбулла". Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху на брифинг с премиера Бойко Борисов в Ерусалим. Двамата разговаряха на четири очи повече от час и половина и продължиха и след като седнаха на местата си в залата за пресконференции. Преводът между двамата осъществяваше външният министър Николай Младенов.

„Има разлика между това, което имаме и държим, и това, което показваме, защото би застрашило източниците на нашата информация”, каза Нетаняху.

Премиерът Борисов обаче не влезе в обвинителния тон по отношение на "Хизбулла" и заяви:

"Винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда такъв, стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме и затова продължаваме усилено да работим по разследването".

Премиерът подчерта, че разследването се води от българските служби, които си партнират със службите от САЩ, Израел, Великобритания.

"България ще настоява да се намерят и да бъдат съдени онези, които извършиха този кървав атентат срещу израелски граждани, при който беше убит и българският гражданин", заяви Борисов. Той добави, че към настоящия момент ние не разполагаме с достатъчно информация, която категорично да каже кой е извършителят. Премиерът припомни, че разследването разполага с пръстовите отпечатъци на извършителя, негова снимка и ДНК профил.

"Службите трябва да поработят много добре и ние да разберем кой е този човек, откъде е дошъл, по този начин ще разгадаем цялата схема и взаимовръзки", коментира Борисов. 

"Ние търсим най-добрите начини за съвместна работа с българското правителство и с други правителства, за да имаме резултати, които се очакват от нас, за да може "Хизбулла" под диктата  на Иран, да спре световния терор", посочи Нетаняху. 

"Това е същият модел на провалилата се атака на "Хизбулла", която беше планирана в друга страна срещу туристи и ние не предполагаме, ние знаем това, което казваме",  категоричен беше премиерът Нетаняху.

В отговор на въпрос за конфликта с Иран Бенямин Нетаняху заяви, че на този етап дипломацията и санкциите не са свършили работа. Факт е, че всеки следващ ден Иран се приближава все по-близо до ядрени бомби. Ако Иран знае, че няма „червена линия” , че няма краен срок, ще направи това, което продължава да прави без никаква пречка.

"Международната общност, която отказва да постави червена линия пред Иран няма моралното право да поставя червената линия пред Израел", заяви Нетаняху.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай