Наздраве с новия папа за 4,50 евро

Чашките и фланелките с лика на Франциск се харчат най-много

Наздраве с новия папа за 4,50 евро | StandartNews.com

Няколко часа, след като аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио стана папа Франциск,  аржентинският сайт Mercado Libre пусна в продажба тениски и чаши за кафе с неговия лик. Сайтът за електронна търговия и продажби на търг е партньор на eBay в Латинска Америка и е пълвият интернет портал за продажба в мрежата на южноамериканския континент.
В първите дни след края на конклава онлайн предложенията се брояха на пръсти, но се очаква асортиментът да бъде по-богат. Желаещите можеха да избират между три тениски. Две от тях са с лика на папата и надписи „Хабемус Папам Францискум” и първото изявление на Светия отец „Моите братя отидоха до края на света”. Третата пък е черна и само с надписа „Берголио –аржентинският папа”. Цените вървят от 13,6 евро до 22,8 евро, а за да привлече вниманието на арженците сайтът пше „Папата е аржентинец и ти си длъжен да носиш негов ти-шърт”.
За 4,50 евро всеки може да вдига наздравици с главата на Ватикана. Толкова струва халба с
лика на Франциск. Друга чаша пък е украсена аржентинското знаме, върху което е написано „Божиите ръце са аржентински”. Преди време изразът „Божията ръка” се свързваше с изказването на Диего Марадона и гола му, който вкара с ръка на Англия на четвъртфиналите на Световното по футбол през 1986 г. Сайтът смята, че връзката с „Бога на футбола”, в която има много самоирония би довело до бум на продажбите.
Изборът на нов папа ще се отрази благоприятно на магазините със сувенири в Рим. Засега по витрините предметите с лика на папа Франциск се свеждат до портрети и малки ключодържатели, но до няколко дни сувенири ще има в изобилие. Собствениците на магазинчетата около площад „Свети Петър” са направили поръчки още в сряда вечерта, когато белия дим от Синкстинската капела извести за избора на нов папа.
За търговците на сувенири в Рим фактът, че новият папа е от Аржентина е повече от добра новина. За тях духовността не е кой знае от какво значение, тъй като е важно бизнесът да върви. Те са убедени, че един южноамерикански папа би довел във Ватикана много повече поклонници, които съответно биха купили повече сувенири.

Разпродават на безценица Бенедикт 

Собствениците на сувенирни магазини във Ватикана започнаха тотална разпродажба на предмети, изобразяващи папа Бенедикт ХVІ веднага след като стана ясно, че той ще се  оттегли от Светия престол, съобщи италианската агенция АНСА.
В някои от магазините продавачите подаряваха на клиентите календари със снимка на Йозеф Рацингер, като „бонус” при всяка покупка, свързана с папата. „Просто сме заринати със сувенири с лика на Бенедикт”, споделиха някои от собствениците. По-голямата част от търговците са се запасили със сувенири за две-три години напред и бяха готови и на крайни мерки, за да намалят загубите си. Някои от търговците обаче смятат за неетично да правят отстъпки за предметите с образа на Йозеф Рацингер, защото смятат, че те ще се превърнат в реликви.
Сувенирите с лика на Бенедикт XVI не са вървели толкова добре, колкото тези на неговия предшественик. Самите търговци обясняват, че на всеки 10 продадени предмета в техните магазини, осем са с лика на покойния папа Йоан Павел ІІ, а 2 с този на Бенедикт ХVІ. Едното обяснение, че повечето германски поклонници не са имали интерес към папските сувенири, но според експерти немският папа просто не е толкова харизматичен колкото полския.
„Религиозните хора купуваха повече сувенири с лика на Бенедикт ХVІ, защото той беше теолог. Останалите търсеха предмети  лика на Йоан–Павел Втори, защото той беше по-близо до сърцата на хората”, твърди Луиджи Енгелезе, който върти отдавна бизнес със сувенири.

Е 8000 за изглед към "Св. Петър"

Избирането на новия папа спомогна за развитието на бизнеса на търговци, ресторантьори и таксиметрови шофьори. Събитието успя да привлече множество богати туристи. Наемите на апартаментите за ваканция във Вечния град и продажбата на сувенири с Ватикана скочиха.
С над 20 на сто се увеличи броят на обявите за даване под наем на апартаменти за туристи. Особен интерес предизвикаха апартаментите в близост до Ватикана. С над 30 на сто скочи търсенето на подобни жилища, а най-привлекателни бяха тези с изглед към базиликата "Свети Петър". Някои собственици не се посвениха да поискат до 8000 евро за подобен апартамент по време на целия конклав. Избирането на новия папа увеличи и резервациите в хотелите от страна на чуждестранни и италиански туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай