Наследникът на Бенедикт ясен до Великден

Наследникът на Бенедикт ясен до Великден | StandartNews.com

Ще имаме нов папа за Великден, заяви говорителят на Ватикана Фредерико Ломбарди. Тази година католическото Възкресение е на 31 март. Конклавът за избор на нов папа ще се проведе 15 или 20 дни след оттеглянето на Бенедикт.

Това означава, че наследникът му ще е ясен след избора на български патриарх.

Процедурата за определяне на папа датира от 1241 г. Тогава, след смъртта на Григорий Девети, кардиналите дълго не могат да вземат решение кой да бъде следващият глава на църквата. Сенаторът на Рим Матео Орсини заповядва те да бъдат затворени в двореца Септима Севера и да не излизат оттам, докато не изберат нов папа.

С известни промени правилата, изработени тогава, важат и днес. Решение за избора на нов папа взимат кардиналите, които не са навършили 80 години. Членовете на конклава заседават в Сикстинската капела и не я напускат, докато не приключи изборът. Гласува се, докато един от кандидатите не набере две трети плюс един от гласовете. След всяко гласуване бюлетините се изгарят. Наблюдателите отвън чакат да се появи пушек от комина на капелата. Ако няма резултат, към бюлетините се добавя специален черен прах и димът става черен, което означава, че изборът продължава. Белият пушек означава, че е избран нов папа. Упълномощен кардинал обявява: "Habemus Papam" и новоизбраният глава на Римокатолическата църква се появява да приветства вярващите. След избора следва церемонията на интронизацията - върху главата на папата се поставя тиарата, тържествената папска корона на три етажа, символ на папската власт на три континента: Европа, Азия и Африка. След това Светият отец бива отнасян на специален трон-лектика до параклиса, в който отслужва първата литургия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай