"Мюсюлманско Братство" призова за нови протести в Кайро

Сблъсъците досега са взели над 520 жертви

"Мюсюлманско Братство" призова за нови протести в Кайро | StandartNews.com

Кайро. Египет се подготвя за нов ден на засилено напрежение, след като в сряда при разбиването на два лагера на поддръжници на сваления египетски президент Мохамед Морси загинаха стотици хора.

Сблъсъците, които избухнаха в Египет след кръвопролитното разпръсване на лагер в подкрепа на Мохамед Морси в Кайро, са взели 525 жертви, 482 от които цивилни граждани, предаде АФП, позовавайки се на високопоставен служител на министерството на здравеопазването.

202 души са загинали на площад Рабаа ал Адауия, който бе главен щаб на поддръжниците на Морси в египетската столица.

При безредиците в цялата страна са загинали и 43 полицаи.

Стотици поддръжници на ислямисткото движение "Мюсюлманско Братство" излязоха днес по улиците на втория по големина град в Египет, Александрия, в знак на протест срещу кървавото разбиване на лагерите им в Кайро, предаде Ройтерс.

"Отново ще се върнем в името на нашите мъченици", скандираха демонстрантите.

Движението "Мюсюлмански братство" планира да организира шествие в Кайро в четвъртък следобед. Има информация, че привъженици на движението са атакували правителствена сграда в столицата.

Днес не е регистриран нито един критичен инцидент в страната. Крехкото спокойствие се завърна в Египет около час след влизането в сила на полицейски час в сряда вечерта.

Въпреки спокойствието напрежението в страната остава високо в очакване на нови демонстрации, за които призоваха ислямистите. Властите пък предупредиха, че няма да допуснат ново окупиране на обществени места, след като вчера си върнаха контрола над два площада в Кайро, където поддръжниците на Морси се бяха установили от около месец и половина.

След ден, изпълнен със смъртоносни сблъсъци, властите обявиха извънредно положение и полицейски час в половината от провинциите на страната, сред които тези около Кайро и Александрия.

В сряда Египет затвори за неопределено време контролно-пропускателен пункт по границата си с Ивицата Газа, предаде АФП.

Стотици палестински работници преминават през пункта Рафа всеки ден. Решението бе обявено след установяването на извънредно положение и полицейски час в опит на египетските власти да овладеят безредиците.

Междувременно стана ясно, че осем ръководители на "Мюсюлманско братство", към което принадлежи и сваленият от власт Мохамед Морси, са били задържани по време на операции по разпръскване на демонстрантите на площад Рабаа ал Адауия в египетската столица Кайро, предаде Интерфакс.

Властите на Египет удължиха с 30 дни ареста на сваления от власт президент Мохамед Морси, предаде държавната телевизия. Бе взето и решение да се удължи с 15 дни срока за задържане на председателя на египетската Партия на свободата и справедливостта, Саад ал Катани.

Решението е взето в рамките на провежданото от Главната прокуратура разследване на възможен заговор с палестинското движение "Хамас". Морси бе задържан по това дело през юли. Според следствието, движението "Хамас" може да е съпричастно към нападения срещу полицейски участъци, щурмове в затвори и палежи в Египет през периода януари-февруари 2011 година.

Сред задържаните е и високопоставеният представител на движението Мохамед Белтаги, заместник-председателят на ислямистката партия „Свобода и справедливост" Есам Ериан, както и ислямският проповедник Сахват Хегази.

Американският президент Барак Обама остро осъди временното правителство на Египет, предаде Ен Би Си.

Той призова подкрепяното от египетската армия правителство да отмени извънредното положение в страната, въведено след сблъсъците в сряда, и да уважава правата на малцинствата.

"Цикълът на насилието трябва да спре", подчерта американският държавен глава.

САЩ отменят съвместните военни учения с Египет, за да изразят протеста си срещу убийството на стотици протестиращи, предаде АФП.

Обама предупреди, Египет е поел по един "по-опасен път", но не обяви прекратяването на военната помощ за Египет, която възлиза на 1.3 милиарда долара годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай