Метеорит окървави руски град (снимки и видео)

Метеорит окървави руски град (снимки и видео) | StandartNews.com
Метеорит падна и рани стотици в руския град Челябинск. Сред пострадалите има и деца, които са получили множество порязвания от счупени стъкла в училище, съобщи ИТАР-ТАСС. Близо 500 души са потърсили помощ, броят им продължава да расте.
Местните хора разказват за експлозии и люлеещи се сгради. "Към 9.30 ч. местно време над Челябинск припламна яркобяла светлина. След секунди чухме силен гръм, при който прозорците се изпочупиха и се разхвърчаха стъкла. В небето се виждаше "опашка" от облаци бял дим. Имаше смущения в мобилните връзки", обясняват очевидци.
По данни на вътрешното министерство метеоритът се е взривил във въздуха и парчетата му са паднали на 80 километра от град Сатка в Челябинска област. Около 6000 кв.м от покрива на цинков завод се е сринал, съобщи говорителят на ведомството Вадим Колесников.

Първоначално се твърдеше, че над Урал се е изсипал метеоритен дъжд, но после бе уточнено, че метеоритът е един. „Той е изгорял при приближаването към Земята и се е разпръснал на части”, обясни говорителката на министерството извънредните ситуации Елена Смирних.
 
"Хората казваха, че е самолет, който падна и се взриви", разказва ужасена жена от Челябинск. "Беше като от филм за Армагедон, наистина помислих, че е дошъл краят на света. Имаше страшна експлозия, стъклата се счупиха, алармите на колите се разпищяха", допълва картината друг очевидец.
Местната пощенска служба съобщи, че няколко нейни сгради са пострадали. Щети има и по залата на хокейния отбор на Челябинск, което е наложило отмяната на мач.
Телевизиите показаха хора с порязани от стъкла лица и дете с окървавен гръб.
  
Полицията в областта е в пълна мобилизация. Над 20 000 спасители са изпратени, за да помогнат на пострадалите. Засилена е охраната на жизненоважните обекти. Ресорните ведомства следят развоя на ситуацията, за да предоставят на населението необходимата помощ. Екипи уточняват колко населени места са били засегнати. Метеоритът е минал от Казахстан през южната част на Тюменска, Курганска и Свердловска област в Русия.
Не е ясно дали е свързан с астероида 2012 DA 14, който се очаква да премине на 27 000 км над Земята по-късно днес. Нивата на радиацията в региона не са се променили.
Разпадналият се на фрагменти метеорит в Челябинска област Русия е бил с маса от няколко десетки тона, съобщи старши научният сътрудник в Пулковската обсерватория Сергей Смирнов, цитиран от "Интерфакс". „Това бе много ярък болид, който прекрасно се виждаше на фона на светлото сутрешно небе. Обектът бе с достатъчно голяма маса, вероятно от много десетки тонове", коментира Смирнов.

Според учени този обект е бил способен да предизвика ударна вълна и разпръсване на фрагменти на голяма територия. При изучаването на падналото небесно тяло от голяма помощ за учените ще бъдат многобройните видеозаписи, направени от очевидци. Те ще помогнат да се установи траекторията на полета на метеорита, който навлезе в атмосферата на Земята с космическа скорост.

„При падането подобно космическо тяло започва да се дроби и разпада на фрагменти в атмосферата, скоростта му се измерва с километри в секунда", допълва Смирнов, цитиран от "Фокус". Той отбеляза, че откриването на фрагментите от метеорита ще даде възможност на учените да получат отговори на много въпроси.

Видео може да гледате ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай