Меркел и Оланд вярват във федерация ЕС

Меркел и Оланд вярват във федерация ЕС | StandartNews.com

Берлин. На среща по повод 50-ата годишнина от подписването на Елисейския договор канцлерът Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд окуражиха младите хора да мечтаят за европейска федерална държава с общи данъци.

И двамата се съгласиха, че данъците в ЕС трябва да бъдат хармонизирани, но в дългосрочен план. Попитан дали е утопия да се мисли, че един ден ще има федерална държава ЕС, Оланд отговори, че ЕС, такъв какъвто е днес, е изглеждал утопия преди 50 години.

"Наясно сме, че имаме проблем с конкурентоспособността във Франция... Загубихме време, докато Германия напредваше с реформите, и сега трябва да догонваме. Намаляването на заплатите или на социалните разходи обаче не е начинът", подчерта Оланд.

Меркел посочи, че няма намерение да копира френския модел, като увеличава данъците за богатите. "Няма да взема един елемент и да го приложа тук. Това, което е важно, е да има справедливост в данъчната система. Тук в Германия 10% от заможните хора плащат 50% от целите приходи от данъци. Така че мислим, че нашата система е справедлива и не искаме да я променяме", допълни канцлерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай