Мълния удари Ватикана

Божи гняв, знак от Всевишния или случайност последва оттеглянето на папа Бенедикт XVI

Мълния удари Ватикана | StandartNews.com

Часове след като папа Бенедикт Шестнайсети изненада света със съобщението, че се оттегля от Светия престол, мълния удари базиликата Свети Петър, съобщи АФП.
Над Рим се изви буря, а мълния удари Ватикана, съобщи в понеделник вечерта АФП, след което разпространи снимка, уловила явлението. Кадърът е дело на италианския фотограф Филипо Монтефорте, който работи за италианската агенция АНСА. Снимката стана хит в интернет и бързо обиколи социалните мрежи. Божи гняв, знак от Бога, лошо предзнаменувание или чиста случайност бяха коментарите под нея. Голяма част от интернет потребителите нарекоха снимката клише и поставиха под съмнение автентичността й.
Фотографът от Феърфакс медиа Ник Мойр обяви, че снимката изглежда автентична. „Сигурно обаче падането на мълнии върху Свети Петър не е рядкост”, обяви той и добави, че няма никакъв начин да се провери кога е направена снимката.
Вчера стана ясно, че Папа Бенедикт XVI няма да се намесва в процеса на избирането на нов папа. Това заяви неговият брат Георг Ратцингер, цитиран от Би Би Си. Той посочи, че папата все пак ще остане на разположение, ако бъде нужен.
След оттеглянето си Светият отец ще отиде в манастир, където монахини, отказали се от света, прекарват време в уединение и молитва.
В същото време в. „Ил Соле 24 оре” излезе с информацията, че преди по-малко от три месеца Бенедикт Шестнайсети е претърпял операция на сърцето в римската клиника Пий Единайсети. По думите на главния редактор интервенцията е имала за цел да подмени батериите на пейсмейкъра му и е минала успешно. Оперирал е Луиджи Кяриелол, който е един от най-известните в Италия кардиохирурзи и преди 10 години е поставил първия кардиостимулатор на папата. Хирургът обаче категорично отказва да коментира информацията.Операцията е преминала при пълна конфиденциалност, а представители на Светия престол никога не са я коментирали. Вестникът подчертава, че преди, както и след операцията папата не е изглеждал нито тревожен, нито пък изтощен. Още завчера говорителят на Ватикана посочи, че Светият отец не страда от конкретно заболяване.

Кардинали плакали, а други не разбрали

Някои кардинали мълчаливо се разплакали, докато папа Бенедикт XVI произнасял на латински словото си за оставката,съобщи британският в. "Дейли телеграф". Други от 50-те присъстващи висши духовници обаче недоумявали какво точно се случва, защото не разбирали латински език, избран от папата да обяви, че напуска Светия престол. Кардинал Рафаеле Фарина, който е префект на Апостолическата библиотека, споделил:
"Бяхме силно изненадани, защото никой не очакваше оставка. Събраните в залата кардинали смятаха, че сбирката е рутинна", казва кардиналът. Но в края на срещата от кардиналите било поискано да останат по местата си. След това последвало шокиращото слово на папата.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай