Македонските учени равнис по Бойко

Македонските учени равнис по Бойко | StandartNews.com

Скопие. Македонските учени трябва да вземат пример от българските си колеги в БАН и да подпомагат правителството. Как иначе държавата ще защити съществуването на "македонския език и националност", притесняват се медиите в Скопие. Повод за безпокойството им стана заявлението на премиера Бойко Борисов, че ще използва българските учени за съветници по въпросите за Македония.

„Докато Македония се екипира, за да получи академически аргументи за своите международни позиции, съседните държави знаят да използват продукта на своите интелектуални елити", пише местният вестник "Дневник".

"Ще се разбудят ли македонските академични кръгове в отбрана на държавните интереси чрез изработване на стратегии в областта на геополитиката, икономиката, историята, след като съседите започнаха още по-активно да използват своите научни академии срещу нас", продължава статията на медията. От скопския вестник „Дневник” се притесняват, че засега Македонската академия на науките и изкуствата не помога в създаването на държавни стратегии за най-значителните въпроси за обществото. Като например защитата на македонските интереси от последните нападки на България и Гърция с оспорването на македонската идентичност и история, пише вестникът.

В началото на своя първи мандат премиерът Никола Груевски възложи на голяма група професори и академици сътрудничество в областта на държавните интереси, припомня медията. Според "Дневник" обаче то не се е увенчало с успех. Другите научни институти освен академията също нямали идея как да помогнат в защитата на македонските интереси срещу България, жалва се медията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай