22:15 ч.

16.04.13

2 мин.

1457

0

0

"Лос Анжелис таймс": Нова параноя с мерките за сигурност

от Вестник Стандарт |

"Лос Анжелис таймс": Нова параноя с мерките за сигурност
Снимка: Фейсбук

Лос Анджелис. Това е събитие, което отдавна беше прогнозирано - дори се смяташе, че е неизбежно. Но експлозиите в Бостън, които изглежда са първата успешна терористична атака в САЩ след 11 септември 2001 г., удариха по усещането за безопасност на обществените места и доведоха до търсенето на множество отговори.

"По някакъв начин случилото се разбива психиката", казва Хуан Карлос Сарате, зам.-съветник по въпросите на националната сигурност в администрацията на Джордж Буш.
 
"Бих предположил, че става дума за саморадикализирали се ислямски екстремисти от района", посочва пък представител от службите за борба с тероризма.

Някои експерти казват, че са объркани от избора на Бостънския маратон като цел. Състезанието е огромно събитие, което привлича спортисти от цял свят, но няма голям международен символизъм, като други терористични цели, например "Таймс скуеър", Пентагона и Световния търговски център. Този избор може да засили достоверността на теорията, че извършителят или извършителите са свързани с района на Бостън.
 
След 11 септември 2001 г. заплахата от терор доведе до засилени мерки за сигурност на летищата и значителното разширяване на правомощията на полицията, за които критиците твърдят, че са довели до ерозия на гражданските свободи.

При управлението на администрации на две различни политически партии американските служби успяха да предотвратят многобройни терористични планове. С течение на годините, в които нямаше успешна атака, опасенията за тероризма изпаднаха от обществения фокус и подкрепата за антитерористичните мерки започна да отслабва.
 
До понеделник сутринта общественият живот в страната бе фокусиран предимно върху вътрешни въпроси, като имиграцията, контрола на оръжията и бюджетния дефицит. Доколко това ще се промени, ще зависи от отговорите, които ще дойдат - кой е отговорният, дали пропуски са помогнали да се осъществят взривовете, дали е имало предупреждения, които не са били видени.

Едно нещо вече е ясно - Бостън отново върна тероризма начело в дневния ред на нацията.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент