"Лос Анжелис таймс": Нова параноя с мерките за сигурност

"Лос Анжелис таймс": Нова параноя с мерките за сигурност | StandartNews.com

Лос Анджелис. Това е събитие, което отдавна беше прогнозирано - дори се смяташе, че е неизбежно. Но експлозиите в Бостън, които изглежда са първата успешна терористична атака в САЩ след 11 септември 2001 г., удариха по усещането за безопасност на обществените места и доведоха до търсенето на множество отговори.

"По някакъв начин случилото се разбива психиката", казва Хуан Карлос Сарате, зам.-съветник по въпросите на националната сигурност в администрацията на Джордж Буш.
 
"Бих предположил, че става дума за саморадикализирали се ислямски екстремисти от района", посочва пък представител от службите за борба с тероризма.

Някои експерти казват, че са объркани от избора на Бостънския маратон като цел. Състезанието е огромно събитие, което привлича спортисти от цял свят, но няма голям международен символизъм, като други терористични цели, например "Таймс скуеър", Пентагона и Световния търговски център. Този избор може да засили достоверността на теорията, че извършителят или извършителите са свързани с района на Бостън.
 
След 11 септември 2001 г. заплахата от терор доведе до засилени мерки за сигурност на летищата и значителното разширяване на правомощията на полицията, за които критиците твърдят, че са довели до ерозия на гражданските свободи.

При управлението на администрации на две различни политически партии американските служби успяха да предотвратят многобройни терористични планове. С течение на годините, в които нямаше успешна атака, опасенията за тероризма изпаднаха от обществения фокус и подкрепата за антитерористичните мерки започна да отслабва.
 
До понеделник сутринта общественият живот в страната бе фокусиран предимно върху вътрешни въпроси, като имиграцията, контрола на оръжията и бюджетния дефицит. Доколко това ще се промени, ще зависи от отговорите, които ще дойдат - кой е отговорният, дали пропуски са помогнали да се осъществят взривовете, дали е имало предупреждения, които не са били видени.

Едно нещо вече е ясно - Бостън отново върна тероризма начело в дневния ред на нацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай