Киев под обсада: Премиерът заподозря опит за преврат

Киев под обсада: Премиерът заподозря опит за преврат | StandartNews.com

Киев. И тази нощ хиляди украиници се събраха на централния площад в Киев и настояха за оставка на президента Виктор Янукович. Те призоваха и за централна стачка, която да блокира основните държавни институции.

Междувременно премиерът Микола Азаров обяви, че виждал „всички признаци" за опит за държавен преврат. Властите обаче не планират въвеждането на извънредно положение. Това е уверил украинският външен министър Леонид Кожара по време на телефонен разговор с полския му колега Радослав Сикорски.

Сградата на правителството е блокирана от демонстрантите, а призори те обсадиха и Върховната Рада. През нощта бившият вътрешен министър на Украйна Юрий Луценко призова протестиращите да започнат формирането на шествие за блокиране подстъпите към целия правителствен квартал.

Върховната Рада (парламентът) ще заседава извънредно във вторник. На заседанието ще бъдат разгледани исканията на опозицията за наказание на тези, които са дали заповед на „Беркут" да разпръснат протеста в нощта срещу 30 ноември, оставка на правителството, свикване на предсрочни президентски избори и освобождаването на Юлия Тимошенко от затвора.

Украинската милиция е задържала деветима младежи по подозрения, че са участвали в масовите безредици на улица „Банковая" в Киев на 1 декември. По-рано беше съобщено, че повече от 90 служители на силите за сигурност са били хоспитализирани с различно тежки травми, получени по време на проевропейските протести.

В същото време президентът Янукович призова за мирни протести и настоя протестиращи и полиция да спазват закона. Той изпрати искане до Европейския съюз за подновяване на преговорите по договора за асоцииране, които бяха прекратени заради отказа на Киев да пусне Тимошенко да се лекува в чужбина.

Отговорът на председателя на Европейската комисия жозе Барозу беше, че Брюксел е готов да обсди някои от вече договорените аспекти, но не и да „подновява каквито и да било преговори".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай