Кери: Конфликтът в Сирия изисква политическо решение

САЩ имат пълната дипломатическа подкрепа на Великобритания

Кери: Конфликтът в Сирия изисква политическо решение | StandartNews.com

Лондон. Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова международната общност да се противопостави на използването на химически оръжия в Сирия, предаде Би Би Си.

"Ние, международната общност, трябва да се противопоставим на използването на химическо оръжие в Сирия. Трябва да дадем да се разбере, че това е недопустимо", каза Кери по време на съвместна пресконференция с британския си колега в Лондон.

Кери заяви, че излизането от сирийския конфликт трябва да бъде политическо, а не военно, но подчерта, че международната общност не може да стои безучастно, докато режимът на Башар Асад използва химически оръжия.

"Искам да бъда ясен – САЩ, президентът Барак Обама, аз, както и други американски представители сме напълно съгласни, че краят на конфликта в Сирия изисква политическо решение. Не е възможно военно решение, нямаме илюзии по този въпрос. Но решението трябва да дойде, защото страните са готови да преговарят за политическото решение. Ако едната от страните вярва, че може безнаказано да унищожи безброй хора от собствените си граждани, никога няма дойде на масата за преговори", заяви Кери. Той обаче подчерта, че рисковете от бездействието са по-големи от рисковете, които произтичат от действията срещу Дамаск.

"Сирия може да предотврати военен удар, ако сирийският президент Башар Асад предаде химическите оръжия, с които разполага, на международната общност. Разбира се, той би могъл да предаде всичките си химически оръжия на международната общност през следващата седмица. Да ги предаде, цялото количество без забавяния, както и да позволи пълна отчетност преди това. Но той няма да го направи и очевидно не може да бъде направено", смята Джон Кери.

Кери заяви, че ситуацията в Сирия е „ужасяваща и продължава да се влошава", предаде „Гласът на Америка".
Кери допълни, че САЩ разполагат с доказателство за това, че сирийският режим е дал нареждане за химическата атака на 21 август.

В очакване на обявяването на линията на поведение на президента Барак Обама Кери повтори, че евентуални удари ще бъдат ограничени във времето и в целите си и увери, че САЩ "няма да тръгнат на война". Той омаловажи рисковете от ответни мерки от страна на сирийския режим в случай на удари от западните страни.

"Близо 100 години светът беше обединен срещу използването на химически оръжия и трябва да си спомним за моментите в историята, когато голям брой хора бяха убити, защото светът остана безмълвен. Холокостът, Руанда и други събития са уроци за нас днес", каза още американският държавен секретар.

От своя страна британският външен министър Уилям Хейг подчерта, че използването на химически оръжия в 21 век е недопустимо.

"САЩ имат пълната дипломатическа подкрепа на Великобритания във връзка с плановете за военни действия срещу Сирия", каза Хейг.

Хейг все пак припомни, че правителството „ще уважи" отказа на британския парламент да одобри участието на Лондон в евентуални удари срещу Дамаск.

Той заяви, че сирийският президент Башар Асад е проявил „убийствено пренебрежение" към добруването на собствения му народ,

Междувременно, върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай призова отново да се даде приоритет на преговорите за прекратяване на сирийския конфликт, като предупреди, че „военният отговор може да възпламени регионална война", предаде АФП.

В реч при откриването на 24-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева Пилай заяви, че „няма много съмнения относно използването на химически оръжия в Сирия, макар и че всички обстоятелства и отговорности трябва да бъдат изяснени". Според нея това е „едно от възможно най-тежките престъпления".

"Тази страшна ситуация изисква международно действие, но военен отговор или продължаване на оръжейните доставки могат да запалят регионална война", заяви Пилай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай