Израел: Преговорите със Сирия ще бъдат трудни

Арабските страни призоваха ООН да не спира натиска срещу Асад

Израел: Преговорите със Сирия ще бъдат трудни | StandartNews.com

Йерусалим. Израелски политици изразиха своя скептицизъм по отношение предложението на Русия към сирийския режим да предаде химическите си оръжия под контрола на международната общност, предаде Интерфакс.

Ръководителят на комисията за външните работи и отбраната в израелския парламент Авигдор Либерман заяви, че руската инициатива „позволява на сирийския президент Башар Асад да спечели време".

От своя страна президентът на Израел Шимон Перес заяви, че преговорите по предложението ще бъдат трудни, тъй като сирийските власти се доверяват трудно.

Междувременно, страните от Персийския залив подновиха призивите си към Съвета за сигурност на ООН да предприеме възпиращи мерки срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради химическата атака, която на 21 август уби стотици хора, предаде Ройтерс.

Това бе първото изявление на сунитския Съвет за сътрудничество в Персийския залив, който подкрепя сирийските опозиционни сили, след предложението на Русия.

Представители на сирийската опозиция в Париж също призоваха международната общност да не свежда сирийската криза до въпроса за химическите оръжия и да не забравя най-важното – над 100-те хиляди загинали и милионите бежанци, предаде АФП.

"Ставаха убийства, над 100 хиляди души загинаха, милиони са изселените и бежанците, 200 хиляди затворници са измъчвани всеки ден. Трябва да се върнем на главното и да не свеждаме сирийската криза до въпроса за химическите оръжия, защото точно това се случва сега", заяви Монзер Макхус, посланик на сирийската опозиция във Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай