Изпращат Мандела с танци и сълзи

Черният кумир на няколко поколения остана завинаги на 95 г., цяла седмица се прощават

Изпращат Мандела с танци и сълзи | StandartNews.com

Йоханесбург. Песни, танци, сълзи, молитви и скръб. Така Република Южна Африка изрази любовта и мъката си от кончината на великия й син, а и на цялото човечество - Нелсън Мандела. В четвъртък в 20,50 ч той затвори очи завинаги на 95-годишна възраст и си отиде в мир, заобиколен от семейството си. Официалното съобщение бе направено от южноафриканския президент Джейкъб Зума в извънредно предаване на националната телевизия SABC малко преди полунощ. "Нашата нация изгуби своя велик син", заяви Зума. "Това, което направи Мандела велик, е неговата човечност", каза облеченият в черен траурен костюм президент Зума за създателя и първия президент на свободната, нерасистка и демократична държава Южна Африка. "Нека заедно да продължим да градим тази държава, така както Мандела се беше посветил на тази кауза, призова Зума.

Минути след тъжната вест опечалени започнаха да се събират пред дома му в Йоханесбург, а също и пред старата му къща в предградието Совето, въпреки че тленните му останки бяха откарани сутринта във военната болница в Претория.
Местни и световни телевизии излъчваха кадри през целия ден как жени танцуват и изпълняват стари племенни напеви, както и такива от времето на апартейда с импровизирани хорове в жълто и зелено - цветовете на националния флаг. Имаше хора дори в пижами и халати. А тук-там се забелязваха и свирещи на станалите известни през световното по футбол местни традиционни инструменти вувузели. Танцът всъщност е честване на живота на духовния и морален лидер на РЮА, който се бори в продължение на десетилетия срещу разделението, расизма и омразата.

Зума обяви вчера една седмица от събития за почитане паметта на Нелсън Мандела. Неделя ще бъде официален ден за молитви със специални религиозни служби. Във вторник ще се състои службата на 95-хилядни стадион в покрайнините на Йоханесбург. Става дума за "Сокар сити" - стадиона в Совето, където бе открито и закрито Световното първенство по футбол през 2010 г. Нелсън Мандела е живял известно време в това бедняшко населено само с чернокожи селище на 50 км от Йоханесбург. Къщата му на улица "Вилакази" сега е музей и светиня за южноафриканците. В селището Лили слип, което е на половината път между Йоханесбург и Совето, е къщата, където през 60-те години на миналия век Африканският национален конгрес провеждал нелегалните си срещи за координиране на борбата срещу расисткия режим на апартейд, въведен в Южна Африка през 1948 г. от бялото малцинство след края на британския колониализъм.
"Мандела постигна много повече от това, което можеше да се очаква", заяви в специално изявление по повод кончината на Мандела американският президент Барак Обама.

Дни преди лидерът обединител на белите и чернокожите жители на Южна Африка да се раздели с живота, неговата дъщеря Маказиве Мандела сподели пред нацията, че "дори на смъртно легло той продължава да ни дава уроци по търпение, любов и търпимост". От месеци Мандела боледуваше от белодробна инфекция и първо бе в болница, а през септември се завърна под медицинско наблюдение вкъщи, където в четвъртък малко преди полунощ свърши земният му път.
Не само южноафриканците, но и милиони хора по света ще тъгуват за Нелсън Мандела, чиято борба за свобода, справедливост и демокрация е вдъхновение за милиони хора по света.

Тялото на Мандела ще бъде изложено за поклонение от сряда до петък в Претория.

Остроумието му ни караше да се замислим

Нелсън Мандела съблазняваше всички с остроумието си и често ги караше да се замислят. Франс прес публикува някои от неговите най-запомнящи се цитати.

* "Никаква сила на земята не може да спре потиснатите хора, решени да спечелят свободата си".

* "Стоя тук пред вас не като пророк, а като скромен слуга на вас, на народа".

* "Смъртната заплаха не ме е карала да играя ролята на мъченик. Бях готов за това, ако се наложеше. Но винаги се проявяваше силното желание за живот".

* "Ние искаме нерасово общество. Борим се за общество, в което хората ще престанат да мислят в цветове. Важна е не расата, важни са идеите".

* "Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът".

* "Ако говориш на някого на език, който той разбира, казаното от теб достига ума му. Ако му говориш на неговия собствен език, казаното влиза в сърцето му".

* "Научих, че куражът не е липса на страх, а триумф над него. Смелият човек не е този, който не изпитва страх, а който побеждава този страх".

* "Нещата винаги изглеждат невъзможни, докато някой не ги направи".

* "Не би могло да има по-истинско проявление на духа на едно общество от начина, по който то се отнася с децата си".

Обама: Няма да има друг като Мадиба

Светът вчера почете паметта на Мандела. Барак Обама - първият чернокож президент на САЩ, посочи в телевизионно обръщение, че "вероятно няма да видим друг като Мандела". "Той постигна повече, отколкото може да се очаква от човек", каза Обама. Той нареди националните флагове на САЩ да бъдат свалени наполовина в Белия дом и обществените сгради в знак на траур след смъртта на Нелсън Мандела. Знамената бяха свалени в Лондон и Париж. Германският канцлер Ангела Меркел отбеляза, че страната й скърби заедно с южноафриканския народ.

"Неговото име завинаги ще бъде свързано с победата над режима на апартейда", посочи тя. "Нелсън Мандела беше герой на нашето време. Поисках флагът на "Даунинг стрийт" 10 да бъде свален наполовина", написа британският премиер Дейвид Камерън в Туитър. Британската кралица Елизабет Втора заяви, че е дълбоко натъжена от новината за смъртта на Мандела. "Той работи неуморно за доброто на своята страна. Неговото наследство е умиротворената Южна Африка от наши дни", се казва в комюнике на Бъкингамския дворец. Мандела ни научи да живеем заедно, заяви друг герой на борбата срещу апартейда архиепископ Дезмънд Туту. "През 24-те години след освобождаването му Мадиба (племенно име на Мандела) ни научи как да живеем заедно и да вярваме в себе си и във всеки друг. Той бе обединител от мига, в който излезе от затвора", допълни Дезмънд Туту.

Историческият лидер на полския синдикат "Солидарност" и Нобелов лауреат за мир за 1983 г. Лех Валенса нарече Мандела "велик символ на борбата срещу апартейда и расизма". Папа Франциск в телеграма до южноафриканския президент Джейкъб Зума подчерта, че Мандела е "изковал една нова Южноафриканска република, основаваща се на твърдите устои на ненасилието, помирението и истината". Тибетският духовен водач Далай Лама, който е носител на Нобеловата награда за мир за 1989 г., заяви, че в лицето на Нелсън Мандела е изгубил "скъп приятел", и го определи като "човек с безспорна смелост, принципи и почтеност".

България го почита като борец за правда и свобода

Президентът Росен Плeвнелиев изпрати вчера съболезнователно писмо до южноафриканския си колега Джейкъб Зума. "Нелсън Мандела беше олицетворение на силата на човешкия дух, на непримиримостта към неправдата и нестихващата вяра в доброто", се казва в съболезнованието на Плевнелиев. "Скърбим за една от най-големите политически фигури на нашето съвремие. Мандела бе ревностен и неуморен борец за правда, вдъхновен лидер, олицетворяващ хуманизма, свободата и равноправието", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Съболезнование изпрати и президентът на ПЕС Сергей Станишев. "Господин Мандела беше истинско вдъхновение за целия свят. Неговите завети и дейност ще останат пример и ще бъдат запомнени завинаги", пише в съболезнователната телеграма. Мандела беше сред най-великите лидери на XX век, личност, която остави ярка следа в историята не само на Южна Африка, но и на цялото човечество. Това се казва в съболезнователното писмо, което изпрати външният министър Кристиан Вигенин.

Съзряха пророчество на Дънов за Апокалипсис

Пророчество за края на света на великия учител Петър Дънов моментално бе лансирано след вестта за смъртта на Мандела. Знайни и незнайни сайтове, препечатани от сериозни медии, публикуваха думите му през 1937 г., които той казва пред учениците си: "Когато Черният водач си отиде, небето над Европа ще се продъни. Тогава чакайте, братя, да почне времето на Апокалипсиса!". Предсказанието е документирано и публикувано десетилетия по-късно, припомня pik.bg.

Тези думи, ако не друго, звучат особено страховито в този момент. Не един или двама съзряха в Черния лидер именно Мандела. А и не беше трудно да се направи аналогия с опустошителната буря Ксавер, която връхлетя Северна Европа часове преди смъртта на Мандела. В Англия, Холандия, Германия и Шотландия небето наистина се продъни. Очаква се потопът да не спре и през следващите 24 часа, а "опашката" му ще ни споходи през уикенда.

Погребват го на 15 декември

Нелсън Мандела ще бъде погребан с всички държавни почести на 15 декември в родното си село Куну, съобщи президентът на ЮАР Джейкъб Зума. "Ще организираме национално погребение за бившия президент Нелсън Мандела и той ще бъде положен на 15 декември в Куну, провинция Източен Кап", заяви Зума. Той допълни, че официалната церемония ще се състои на 10 декември на стадион "Сокър сити" в Совето, близо до Йоханесбург. Тленните останки на Мандела ще бъдат изложени за поклонение в Юниън Билдингс, сградата на президентството в Претория, от 11 до 13 декември. На погребението вероятно ще присъства президентът на САЩ Барак Обама с цялото си семейство, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, Бил Клинтън и съпругата му Хилари и много световни лидери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай