Иван Трифонов: Няма да съдя Феликс

Иван Трифонов: Няма да съдя Феликс  | StandartNews.com

София. Няма да съдя Феликс Баумгартен, искам само да се знае кой седи зад полета от Космоса. Това заяви специално за "Стандарт" Иван Трифонов, който твърди, че е баща на проекта за фантастичния скок. Скандалното разкритие за открадната идея българинът направи първо в австрийския вестник "Курир".

"Работя по проекта още от 1992 г., а Феликс ми го открадна и искаше да не се разбира, че аз съм бащата на тази идея. Не смятам да го съдя, искам само да се знае истината", заяви Трифонов. Той не желае да повдига дело, защото зад гърба на австриеца седи мощна марка като "Ред Бул".

"Те разполагат с адвокати първа класа и нямам никкаъв шанс", обясни Трифонов.

"От друга страна се радвам, че Феликс остана жив. Това е доказателство, че моят проект е реален, а не е фантастика", допълни българинът. Трифонов е възнамерявал да достигне височина от 50 км, което е с 11 км повече от постижението на Феликс. Австриецът полетя от 39 км.

За реализирането на проекта обаче са му били необходими 6.5 млн. евро. Толкова му поискали руски космонавти. След като Феликс взел необходимите изчисления, се свързал с "Ред Бул" и американски астронавти. Те оценили скока от Космоса на 50 млн. евро. Въпреки високата сума Феликс обаче успял да намери спонсори. Повече обаче той не се обадил на Трифонов, нито пък споменал, че българинът е автор на идеята.

СКАНДАЛЪТ

Феликс откраднал скока на българин

Българинът, който можеше да надскочи Феликс

"Стандарт" преди 12 години: Българин ще лети в Космоса с балон

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай