Иран осъди "Ройтерс" заради "жени нинджи"

Иран осъди "Ройтерс" заради "жени нинджи" | StandartNews.com

Техеран. Съдебно жури в Иран призна агенция "Ройтерс" за "виновна в пропаганда срещу режима". Делото бе заведено след видеорепортаж за иранки, практикуващи бойни изкуства. Материалът стана причина за забрана на дейността на агенцията в страната.

"Ройтерс" е призната за виновна в "публикуване на неверни информации с цел да обърка общественото мнение", обяви агенция "Ирна", цитирайки прокуратурата.

Присъдата предстои да бъде потвърдена от съдия от Техеранския съд, който през следващите седмици ще определи какво наказание да наложи, уточнява иранският канал Прес ТВ, цитиран от БГНЕС.

"Ройтерс", която може да обжалва присъдата, засега не коментира решението. Информационната агенция, която е част от базираната в Ню Йорк компания "Томсън Ройтерс", бе представена в съда от директорката на кореспондентския си пункт в Техеран Париза Хафези. На нея е наложена забрана да пътува в чужбина до приключване на делото.

През февруари "Ройтерс" разпространи видеорепортаж за жени, които се обучават за "нинджи" в Карадж, край Техеран, озаглавен "Хиляди жени нинджи тренират, за да станат убийците на Иран".

Няколко дни по-късно след протестите на иранските власти "Ройтерс" промени заглавието, а след това се извини. Иранските власти обаче отнеха акредитацията на всички журналисти на агенцията в Техеран и спряха дейността й в Иран.

В края на март главният редактор на "Ройтерс" Стивън Адлър заяви в Ню Йорк, че грешката в заглавието не била от недоброжелателство, но добави: "Не виждам фактическа грешка в репортажа".

Иранските власти строго следят дейността на чуждите журналисти в страната да не преминава определени граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай