Хора на ООН инспектират Сирия

Хора на ООН инспектират Сирия | StandartNews.com

Дамаск. Сирийските правителство ще сътрудничи на инспекторите на ООН да посетят района, където тази седмица бе извършено нападение с химическо оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.

Това обяви в събота вечерта иранският министър на външните работи Мохамед Джаваз Зариф след разговори със сирийския си колега Уалид Муалем, според британския телевизионен канал „Скай нюз".

Според него „сирийското правителство ще си сътрудничи с мисията на експертите на ООН, която сега е в Сирия, за да се създадат условия за посещение на местата, където терористични групи нанесоха удар с химическо оръжие".
В момента Дамаск обсъжда това посещение с мисията на ООН, заяви иранският министър.

Муалем е отрекъл категорично обвиненията, че Дамаск е използвал химическо оръжие, обвинявайки „терористите", че са прибягнали до тях.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф осъдил използването на химическо оръжие от бунтовниците, като добавил, че трябва да се предприемат действия срещу тези антихуманни актове, противоречащи на международните закони. Той също така добавил, че всеки друг подход, освен мирния, е обречен на провал и ще има твърде сериозни последици, намеквайки за евентуална американска или друга чуждестранна военна намеса.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаря по телефона със сирийския външен министър Уалид Муалем още в четвъртък. Кери се обадил, за да покаже ясно на сирийците, че ако сирийският режим, както те твърдят, няма нищо за криене, той би трябвало да осигури незабавен и безпрепятствен достъп до обекта, вместо да продължи да атакува засегнатия район, за да блокира достъпа и да унищожи доказателствата, поясни представител на Държавния департамент.

Кери вчера предприел серия дипломатически разговори по телефона с колегите си в Саудитска Арабия, Йордания и Турция. Във всички той подчертал важното значение на бързото установяване на фактите и сериозността на всяка употреба на химическо оръжие.

Сирийската опозиция обвини режима на Башар Асад, че е атакувал в сряда с химическо оръжие райони в периферията на Дамаск, намиращи се в ръцете на бунтовниците, и посочи, че жертвите са повече от хиляда - твърдения, които бяха отхвърлени изцяло от Дамаск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай