"Гардиън": Отношението към българите е срамно

"Гардиън": Отношението към българите е срамно | StandartNews.com

Лондон. Правителството ни казва, че румънците и българите, които ще дойдат във Великобритания, са необразовани, паразитиращи туристи, които се възползват от социалните помощи. Тези хора заслужават нещо по-добро, пише в коментар на британския вестник „Гардиън".

Всичко това само показва колко стиснато, лъжливо, ксенофобско и невъзпитано е правителството, което имаме. Аз се срамувам от него, признава авторката на материала Мишел Хенсън.

Журналистката разказва за своя приятелка от България, която в продължение на няколко години е работела във ферма и като чистачка. Жената си плащала данъците, научила се да говори отлично английски, записала се във вечерен университет, плащала обучението си, взела бакалавърска и магистърска степен с отличие. И през цялото време изпращала пари у дома, за да помага на майка си и баба си.

Тази жена беше умна, чаровна и изключително честна. А сега нашето правителството се опитва да всее страх, че идващите орди от румънци и българи са дрипави, необразовани, паразитиращи туристи. Ужасно се срамувам, коментира британската журналистка.

Тя припомня, че именно българският народ е попречил на депортирането на евреи в нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.

Хенсън призовава вместо да се създава паника от предстоящото падане на трудовите ограничения в ЕС, да се обърне внимание на висшите ешелони на властта, които са пълни с алчни и корумпирани мошеници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай