Франциск праща кардиналите в гетата

Върна се в хотела, за да си плати сметката и да даде пример на свещениците

Франциск праща кардиналите в гетата | StandartNews.com

Война с лукса и разточителството, петнящо имиджа на Ватикана. Очевидно това ще е един от приоритетите на новия папа Франциск. Който смая с поредната си проява на "човек от народа", като се появи в хотела, в който беше отседнал преди конклава. И настоя да си плати стаята. "Искаше да си вземе багажа от хотелската стая. След това спря пред рецепцията, поздрави всички и поиска да си плати сметката. Искаше да даде добър пример на свещениците и епископите какво трябва да правят и те", обясни лаконично говорител на Ватикана пред Ройтерс.

Борба срещу сухите доктрини, запазване на морала, свързан с католическата вяра, по начин, който отговаря на реалния живот. Такава ще бъде мисията на новоизбрания папа Франциск.

Франциск не е бил част от тежката ватиканска бюрокрация, или курията, но ще трябва да я реформира за доброто на църквата, макар опитите за това да са неуспешни от 1500 години насам. Франциск ще трябва също да работи за запазването на християнския морал, ценности и институции като семейството и да се бори срещу заклеймени от църквата практики като абортите и контрацепцията. Това ще трябва да стане, въпреки че тези практики в много страни са смятани за нормални и хуманни.

Работата за обществото и хората е тази, която е най-присърце на новия папа. Той ще има тежката мисия да затвърди позициите на църквата в общество, което се променя всеки ден. Франциск обаче има солиден опит в това. Преди шест месеца разкритикува агресивно свещениците, които отказват да кръщават извънбрачни деца. Той нарече подобно поведение форма на "суров и лицемерен неоклерикализъм". През 2010 г. пък се изказва срещу гей браковете с аргумента, че те сериозно вредят на семейството. За легализирането на абортите и осиновяването от гей двойки пък смята, че нарушава правата на децата. В същото време обаче той активно зове за състрадание към жертвите на СПИН, като дори посещава хоспис, целува и измива краката на 12 болни. Като свещеник новият папа също така зове за грижа на църквата за разведените. За Франциск помагането на нуждаещите се е далеч по-важно от идеологическите борби, които са основна дейност на църквата. Той обвинява тези църковни лидери, които обичат високите постове, че са лицемери и че забравят как Христос е къпал прокажени и се е хранил заедно с проститутки. Сега с надежда се очаква отваряне на църквата към хората, излизане на понтифика от дворците на църковната власт и повторното му превръщане в пастир за вярващите.

Освен да продължи социалните си дела, новият папа ще трябва да се потопи и в мрачните проблеми, в които църквата е затънала днес. Той е консерватор, но на него се гледа и като на потенциална сила, която да реформира тежката ватиканска бюрокрация - римската курия. Заради това пък, според анализатори, той е спечелил на своя страна и реформаторите в църквата. Реформирането на курията ще е едно от най-големите предизвикателства пред новия папа. Тази администрация, която няма почти нищо общо с популярните днес държавни форми на управление, вече е неадекватна. С това са съгласни както консерваторите, така и либералите в църквата. От друга страна, курията е устоявала на опити за реформиране в последните 1500 години. Така че който и да се заеме с реформирането, трябва да е категоричен и решителен. 

Целомъдрието в клира е друг важен проблем, пред който новият папа е изправен. Над 100 000 млади мъже са напуснали църквата, за да се оженят, преди Йоан Павел II да направи това почти невъзможно. Оттогава насам обаче голяма част от постовете са се запълнили от хомосексуалисти, като никой не знае какъв точно е процентът. На дневен ред остават още педофилските скандали и обвиненията в корупция.

Изгледите обаче са за положителни промени, въпреки че Франциск е в напреднала възраст - 76 години, и само с един бял дроб, което според някои може да му попречи да довърши мисията си докрай. Надежда за по-добро сътрудничество изразиха и страни, които по традиция не са близки с Ватикана. Сред най-запомнящите се е това на "ал-Азхар", най-високата институция в сунитския ислям, който пожела с папа Франциск да поддържа по-добри отношения с Ватикана, отколкото с неговия предшественик Бенедикт ХVI. "Надяваме се на по-добри отношения с Ватикана след избирането на нов папа", заяви пред агенция Ройтерс Махмуд Азаб, съветник на великия имам на ал-Азхар Ахмад ал-Тайеб. Официален Пекин изпрати поздравите си към папа Франциск с "надеждата, че Светият престол ще възприеме по-гъвкава и прагматична позиция" спрямо Китай.

Прибра се с автобус, мечтаел си за сън

Новоизбраният папа Франциск доказа скромността си още в първите часове начело на Римокатолическата църква. След церемониите в сряда вечерта Светият отец отказа охрана и специална кола, която да го откара до Ватикана, съобщи нюйоркският архиепископ кардинал Тимъти Долан, цитиран от Би Би Си. "Ще се прибера с момчетата (кардиналите) с автобуса", казал Франциск. По време на вечерята пък новоизбраният папа разсмивал кардиналите, като припомнял моменти от седемдневните срещи, довели до неговото избиране. Той бил в приповдигнато настроение, а в края на вечерята казал: "Мисля, че ще спя добре тази вечер, а нещо ми подсказва и че вие ще имате добър сън". Новият епископ на Рим прекара нощта в стая 201 в резиденция "Санта Марта", където бяха настанени всички кардинали. Така Франциск доказа, че луксът не го блазни, тъй като можеше да се възползва от много по-комфортен тристаен апартамент с хол, кабинет и спалня.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай