Франциск мрази абортите, обожава футбола

Светът приветства избирането му

Франциск мрази абортите, обожава футбола | StandartNews.com

Светът приветства избирането на първия папа от Американския континент. Аржентинецът Хорхе Берголио, прие името папа Франциск.

Президентът на Съединените щати Барак Обама заяви, че изборът на аржентинския кардинал за глава на Римокатолическата църква говори за жизнеността на все по-значимата Латинска Америка. Държавният секретар на САЩ Джон Кери поздрави новия папа Франциск от свое име и от името на ръководството на САЩ.  „САЩ от цяло сърце поздравяват негово светейшество папа Франциск, който ще направлява 1,2 милиарда католици по света и ще служи за символ на вярата и надеждата за всички”, заяви Кери.  Държавният секретар увери Ватикана в ангажираността на Вашингтон за тясно сътрудничество със светия престол.

Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер изпрати писмено послание на сънародника си, в което му пожела плодотворна пасторска дейност, която му предстои да извърши в името на справедливостта, равенството, братството и мира по целия свят.

Европейският съюз пожела на папа Франциск дълъг и благословен понтификат, за да може да защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство.

Фен е на Сан Лоренсо

Новият папа е ярък противник на абортите и еднополовите бракове, съобщи радио „Ехото на Москва”. Той се отличава със скромност – кардиналът е живял в малка стаичка на своята църква, а във Ватикана той е пристигнал с един куфар. Помощникът на свещеника разказа, че новият папа е строг, но простодушен човек и обожава футбола. Той е фен на футболния клуб Сан Лоренсо, който 10 пъти е печелил шампионата на Аржентина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай