Феликс: Не исках да загина пред родителите си

Феликс: Не исках да загина пред родителите си | StandartNews.com

Ню Мексико. Когато седи над света, човек става толкова смирен. Вече не мисли за подобряване на рекорди, не мисли за набиране на научна информация, единственото, за което мисли, е, че иска да се върне обратно жив. Защото никой не иска да загине пред очите на родителите си, приятелката си и всичките хора, които го гледат. Това заяви Феликс Баумгартнер малко след като се приземи успешно при скок от 39 километра. 43-годишният австриец е първият човек, който се хвърля от такава височина и преодолява звуковата бариера без машина. Скоростта му на падане е достигнала 1342 км/ч, стана ясно на първата му пресконференция след историческия полет.

Феликс изрази надежда, че ще вдъхнови следващото поколение и след 40 г. по-млад любител на екстремното ще го пита за съвет как да подобри рекорда му.

Баумгартнер разказа за трудностите и рисковете по време на мисията. По думите му скокът започнал добре. Отначало се преобръщал през глава, както се е очаквало. Поради неизвестни причини обаче въртенето станало твърде силно и му било много трудно да го спре. Като опитен парашутист обаче успял да насочи тялото си в правилната посока. Скафандърът му пречел да усеща въздушната струя и постоянно се е борил да спре въртенето. Все едно че плуваш, без да докосваш водата, описа преживяното той.

Призна, че не е усетил кога точно е преминал звуковата бариера. "Трудно е да се опише, защото не го усещаш. Когато няма база за сравнение, не знаеш колко бързо пътуваш", каза Баумгартнер. Най-трудният момент по време на скока бил, когато трябвало да реши дали да натисне бутона, активиращ парашута за стабилизиране, но слагащ край на опита му да премине звуковата бариера.

Авантюристът разказаи за проблемас шлема, който се появи още при изкачването. Докато се издига с балона, Феликс съобщи, че му е студено на лицето и визьорът му се запотява. "Дори в ден като този, в който всичко започна толкова добре, се появява малък проблем. Мислих си, че ще трябва да се отложи – всичко е готово, но се проваля заради проблем с визьора. В крайна сметка реших да скоча и това бе правилното решение".

2 млрд. са гледали скока

Два милиарда души са гледали феноменалния скок на Феликс Баумгартнер. Над 200 телевизионни екипа са предавали полета. 7,2 млн. зрители са го наблюдавали в YouTube, което е рекорд за живо предаване в сайта за видеосподеляне.

Вижте историческия скок от ръба на космоса ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай