ЕС спешно преразглежда отношенията си с Египет

Ще ревизираме отношенията си, предупреди Брюксел, правителството в Кайро обсъжда кризата

ЕС спешно преразглежда отношенията си с Египет | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз, който е важен партньор на Египет, предупреди, че ще преразгледа отношенията си със северноафриканската страна, ако насилието там продължи, предаде Ройтерс. Стотици египтяни загинаха, след като миналата сряда властите разтуриха лагерите на поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси и "Мюсюлмански братя". Днес се очакваше заседание на египетското правителство, което да обсъди разпускането на Братята. Междувременно от Брюксел дойде предупреждението на президента на ЕС Херман ван Ромпой и на шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу.

"ЕС, заедно с всички свои страни членки, спешно ще преразгледа през идните дни отношенията си с Египет и ще приеме мерки за постигането на тези цели", казват двамата лидери на съюза в свое изявление. Те изразяват съжаление, че международните усилия и предложенията за възобновяване на диалога са били отхвърлени и е била избрана конфронтацията. В същото време стана ясно, че Германия иска да спре износа на оръжия към Египет заради размириците там. Дания вече спря помощта си за Кайро, а САЩ отмениха военно учение, но се въздържат да спрат своята помощ.

Напрежението в Египет не стихна и през уикенда, а днес правителството се готвеше да обсъди кризата, както и предложението на временния премиер да бъде забранено движението "Мюсюлмански братя". Вицепремиерът пък предложи път за излизане от кризата, който призовава за незабавно прекратяване на извънредното положение, политическо участие на всички партии и гаранция за гражданските права. На този фон главнокомандващият египетската армия се обърна към поддръжниците на Морси, че в "в Египет има място за всички". Това обаче не попречи властите да продължат с арестите на лидери на "Мюсюлмански братя" и днес, за когато бяха планирани нови демонстрации в Кайро, Гиза и други градове. По-късно обаче шествията бяха отменени.

Египетски прокурори разпитваха 250 поддръжници на Морси по обвинения в убийство и тероризъм. В събота силите за сигурност евакуираха джамия на площад "Рамзес", където от петък се укриваха привърженици на Морси. Седем от евакуираните са арестувани, включително турчин, суданец и двама араби. Задържан е и високопоставеният член на "Мюсюлмански братя" Саад Емара. Друг източник от силите за сигурност заяви за ДПА, че в източно Кайро са арестувани твърдолинейният духовник и твърд поддръжник на Морси Сафуат Хегазиа и шестима членове на движение "Мюсюлмански братя". Арестуван бе и Мохамед аз Зауахири, брат на главатаря на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири. Вчера за пръв път банките и фондовата борса в Египет бяха отворени, като акциите отбелязаха 2,5-процентов спад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай