Ердоган: Удар в Сирия като в Косово

НАТО нямала планове за военни действия

Ердоган: Удар в Сирия като в Косово | StandartNews.com

Дамаск. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова евентуалната военна намеса в Сирия да бъде неограничена и подобна на онази, която бе осъществена в Косово през 1998 и 1999 година. Ердоган заяви, че ограничена по време и обхват военна операция в Сирия няма да задоволи Турция.

"Военната операция трябва да има за цел да бъде сложен край на режима в Дамаск, а не да се ограничи с удари", каза турският премиер на военен прием в Анкара в петък вечер по случай Празника на победата. Той коментира още, че ако се съди по изявленията на американския държавен секретар Джон Кери, военна намеса в Сирия може да се състои преди Срещата на Г-20 на 5 и 6 септември в Санкт Петербург.

Според Ердоган турските въоръжени сили имат пълномощие за участие във военна операция срещу Сирия и не се налага свикването на парламента.

НАТО няма никакви планове за военни действия в Сирия заради предполагаемата употреба на химически оръжия срещу нейни граждани. Това заяви за пръв път генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от АП.
Запитан за предполагаемата атака в предградие на Дамаск на 21 август, Расмусен отправи обвинения към сирийските сили. По думите му е изключително цинично да се смята, че опозицията стои зад химическа атака в район, който вече до голяма степен контролира.

В сряда Расмусен заяви, че всякаква употреба на подобни оръжия е неприемлива и не може да остане без отговор, както и че трябва да се потърси отговорност на виновните. Пред репортери в Дания обаче той потвърди, че НАТО няма планове за интервенция в Сирия, за която ще е нужно одобрението на всичките 28 държави членки на алианса.

Сирия очаква западен удар по територията си във всеки момент. Това даде да се разбере високопоставен представител на сирийските сили за сигурност, пожелал анонимност, съобщи АФП.

"Ние очакваме агресия във всеки един момент и сме готови да отговорим на нея също във всеки един момент", е посочил представителят пред агенцията. Изявлението дойде малко след като беше съобщено, че инспекторите на ООН на мисия в Сирия са напуснали страната и се намират на международното летище в Бейрут, в съседен Ливан.

Анализатори предположиха по-рано този месец, че удари към Сирия няма да има, докато инспекторите са на сирийска територия.

Руският президент Владимир Путин пък определи обвиненията, че сирийският режим на Башар Асад е използвал химически оръжия, като напълно абсурдни, предадоха световните агенции.

Той призова САЩ да представят доказателства за използването на химически оръжия в Сирия пред съвета за сигурност на ООН и заяви увереността си, че сирийското правителство не е използвало химически оръжия.

По думите му става дума за провокация от страна на хора, които искат да въвлекат други страни в сирийския конфликт и да се сдобият с подкрепата на могъщи участници в международните дейности като САЩ.

Според Путин, ако САЩ започнат едностранни военни действия на сирийска територия, това би било много тъжно и би увеличило жертвите сред цивилното население.

Руският президент прикани американския си колега Барак Обама, който е Нобелов лауреат за мир, да се замисли за жертвите на евентуалния удар по Сирия, предаде Ройтерс. Той добави, че досега не е говорил с Обама за Сирия, но изрази увереност, че срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург идната седмица ще е подходяща платформа двамата да дискутират сирийската криза.

Държавният глава коментира решението на британския парламент да не подкрепи военни действия в Сирия и посочи, че то е било неочаквано за него, предаде ИТАР-ТАСС.

Експертите на ООН отпътуваха за Хага

Инспекторите на ООН за химическите оръжия напуснаха вчера сутринта хотела си в Дамаск, съобщи Ройтерс. Колите на екипа се отправиха за Ливан, откъдето експертите трябваше да отлетят за Хага, където се намира централата на Организацията за забрана на химическите оръжия. Те трябва да подготвят доклад за генералния секретар, който ще бъде представен на Съвета за сигурност на ООН.

Резултат от взетите проби може да се очаква до две седмици. Срокът бе посочен от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на срещата му с представителите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Според източник от ООН, цитиран от ИТАР-ТАСС, две седмици е най-благоприятният сценарий, тъй като предстои много работа - лабораторни анализи на образците и проучване на показанията на жертвите и очевидците, допълва експертът.

Арабската лига се събира в Кайро

Външните министри на арабските държави ще се срещнат днес в Кайро, за да обсъдят обстановката в Сирия. Това съобщи вчера заместник генералният секретар на Арабската лига Ахмед Бен Хели, цитиран от АФП.

Срещата им е била планирана за вторник, но ще се проведе по-рано заради бързото развитие в ситуацията в Сирия и заради молбата на няколко арабски държави, уточни пред медиите Бен Хели.

Държавите, които имат влияние в организацията, като Египет, Алжир, Ирак и Тунис, вече дадоха да се разбере, че се противопоставят на чужда военна намеса в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай