Ердоган се срещна с протестиращите

Ердоган се срещна с протестиращите | StandartNews.com

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган за втори път се срещна с протестиращи, този път с представители на демонстрантите от парка "Гези", предаде БНР.

В Истанбул обстановката започва да се успокоява. След продължителните напрегнати дни и нощи правителството даде сигнал за адекватно поведение спрямо исканията на протестиращите в парка "Гези" в Истанбул, като обяви, че спира проекта за реконструкцията на парка "Гези" и площада "Таксим", докато съдът се произнесе във връзка с казуса.

"Турция е правова държава. Дори при положение че съдът даде ход на реконструкцията, ние въпреки това ще организираме допитване до народа на Истанбул, както обещахме", заяви говорителят на правителството Хюсеин Челик след 4-часова среща между премиера Ердоган и представители на демонстрантите.

"Насрочените за 15 и на 16 юни в Анкара и Истанбул митинги в подкрепа на правителството ще покажат на цялата страна и на света истинското лице на Турция", заяви премиерът Ердоган, цитиран от електронното издание на вестник „Заман".

"Тези митинги не целят противопоставянето на една група на друга група от населението. Тези митинги целят тихият глас на масите да достигне както до всички точки на Турция, така и до целия свят. С тези митинги ние ще покажем както на турската, така и на международната общественост истинската фотография на Турция", подчертава турският премиер.

Хиляди жени се стекоха снощи в парка "Гези" в Истанбул и образуваха жива верига, за да пазят своите деца, които участват в протеста. Това бе отговор на ултиматума, който преди това даде турският премиер Ердоган, че властите в рамките на 24 часа ще разчистят парка.

Площад "Таксим" отново се изпълни с хиляди хора, макар че е обграден от полиция. Протестиращите почетоха паметта на загиналите младежи в сблъсъците с полицията.

За пръв път от началото на протестите губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу определи среща на протестиращите в кафето пред двореца Долмабахчесарайъ на брега на Босфора. Имаше много младежи и първото им искане бе полицията да се оттегли. Валията съобщи, че са били освободени всички задържани за участие в протестите, което е едно от условията на движението "Солидарност за Таксим" за прекратяването на протестите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай